Publicada una fitxa amb totes les mesures econòmiques de suport al Pla d'Acció per al desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya
Aquest fitxa explicativa detalla totes les esmentades mesures de suport econòmiques que el DARP posa a disposició dels productors per a fomentar la producció de tòfona negra a Catalunya.
Aquesta fitxa explicativa recull les següents mesures econòmiques de suport al sector tofoner
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), van publicar el Pla d’acció per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya per un horitzó temporal 2019 a 2034.
El Pla té com a objectiu general la dinamització socioeconòmica del sector tofoner català per tal de millorar la seva competitivitat i el seu desenvolupament. Per a aconseguir aquest objectiu, el pla se centra en la dinamització de l’espècie de major interès econòmic per al sector, la tòfona negra (Tuber melanosporum Vitt.).
Cal destacar que el DARP, a part de les actuacions detallades al Pla d’Acció, per a fomentar la producció de tòfona negra posa a disposició dels productors una sèrie de mesures econòmiques, en forma d’ajuts (directes o a inversions) i/o línies de finançament preferents.
Així, i per a què tothom tingui accés ràpid i senzill a aquestes mesures econòmiques, el DARP ha publicat una fitxa explicativa amb enllaços directes a cada mesura per a poder detallar més la informació. Aquesta fitxa explicativa recull les següents mesures econòmiques de suport al sector tofoner.
- Ajuts directes (Pagament Bàsic i altres dissociats) amb fons FEAGA dins del primer pilar de la PAC, adreçats a agricultors actius.
- Ajuts dins del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya, amb fons FEADER i adreçat a agricultors professionals:
Ajut a la primera instal·lació de joves agricultors o agricultores, amb un ajut màxim de 70.000 € per a elaborar i executar un pla empresarial en aquest sector.
Ajut a la millora de la competitivitat en les explotacions agràries (pla de millora), amb un ajut màxim del 55 % de la inversió.
Ajut a la diversificació agrària, amb un ajut del 40 % de la inversió.
Préstecs preferents lligats a aquestes línies d’ajut.
- A través del Centre de la Propietat Forestal, com ajuts de mínimis, adreçat a persones físiques o jurídiques titulars de terrenys forestals i amb un ajut màxim del 80 % de la inversió.
- I un conveni en matèria de préstecs preferents per al desenvolupament del sector tofoner a Catalunya adreçat al titular d’una explotació tofonera.
En aquests moments hi ha obertes les convocatòries d’ajuts directes, de primera instal·lació de joves agricultors o agricultores, de millora de la competitivitat en les explotacions agràries i de diversificació agrària, que es poden sol·licitar a través de la Declaració Única Agrària (DUN) fins al 15 de juny de 2020. Així com també els ajuts del Centre de la Propietat Forestal amb un termini de fins a 15 dies a partir de l'endemà de la pèrdua de vigència de l'estat d'alarma actual. Els préstecs preferents estan oberts tot l’any.
Per a més informació:
Font: DARP