PIONER A EUROPA | 28/05/2010  DAR/RuralCat

Neix un portal web per a fomentar la venda de productes certificats

La directora general d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Rosa Cubel i el president del Consell Català de la Producció Integrada (CCPI), Eliseu Muní, han presentat aquest dijous a Lleida un portal web pioner a Europa que vol fomentar la venda dels productes catalans certificats de producció integrada, que es basa en crear aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut humana i el medi ambient.

nou web052910cont

Un moment de la presentació del nou portal. Font: DAR.

 

El portal ha rebut finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Rural, del DAR i del CCPI i compta, inicialment, amb més d'una trentena d'empreses de sectors diversos, si bé l'objectiu és que s'hi afegeixin totes les que formen part del Directori d'Empreses amb Qualitat Certificada (més de 90).
 
Cubel ha qualificat la iniciativa "com una via fantàstica per arribar al consumidor: un producte excepcional, d'alta qualitat, preus competitius, i per una via fàcil, àgil i accessible" i ha felicitat al CCPI per la iniciativa així com als productors que ja s'hi han adherit sabent quin és el mercat i donant resposta a les seves demandes, i s'ha mostrat convençuda que "l'agricultura del segle XXI és la producció integrada que suplirà el que avui s'entén per agricultura convencional, perquè cada vegada s'és més exigent, i la normativa més estricta".
 
Per la seva banda, Eliseu Muní ha manifestat que el nou portal web és una bona eina per a la venda directa de productes catalans certificats, sense intermediaris. "Estem oferint un accés directe a aquests productes, volem ser curosos i també difondre-ho, donar a conèixer aquests productes, i les empreses que estan treballant molt fort en producció integrada, el perquè de la traçabilitat, del compromís amb el medi ambient i amb la sanitat de les produccions, etc.”, ha destacat Muní.
 
Segons la secretària tècnica del CCPI, Maite Ros, es tracta d'"un portal dinàmic, que ara comença i evolucionarà introduint-hi millores i noves aportacions”. A més, Ros ha volgut destacar la tendència a l'alça de la producció integrada que manté un creixement sostingut d'entre un 3 i un 5%, en funció del sectors.
 

Funcionament del portal

L'adreça del portal és http://www.botiga.producciointegrada.cat/. També s'hi pot accedir des de la pàgina web del Consell (producciointegrada.cat) fent clic sobre la  imatge del carretó de compra. Al marge esquerra de la pàgina inicial del portal apareix la relació de cultius que tenen norma tècnica de producció integrada. Fent clic sobre el cultiu es mostra totes les empreses que tenen producte certificat. D'aquesta manera, el consumidor visualitza les dades de l'empresa i també coneix quins són els productes que ofereix a través del portal, i si aquests estan fora de temporada. A través del portal es pot comprar fruita dolça, fruita seca, cítrics, oli, vi i hortalisses.
 
El nou web no té com a únic objectiu la venda d'aliments de producció integrada, sinó també fer-se ressò de totes les empreses que certifiquen aquest tipus de producció, encara que no venguin per Internet, i fer promoció de les característiques dels aliments. Més endavant també hi apareixeran ofertes, receptes de cuina, notícies, i accessos a enllaços d'interès.
 

La producció integrada

La producció integrada és un sistema de producció d'aliments de qualitat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut humana i el medi ambient; i dóna resposta a les demandes de qualitat i seguretat en els aliments que exigeixen els consumidors responsables. La qualitat i la seguretat dels productes es garanteix mitjançant una certificació oficial.
 
La certificació Producció Integrada Catalunya és una eina per verificar el compliment d'aquestes bones pràctiques agrícoles i garantir la seguretat alimentària, el medi ambient i el benestar dels treballadors. Al llarg de tot el procés de producció s'estableix un sistema de seguiment i control dels productes que s’obtenen, i que arriben al punt de venda i al consumidor final, garantint-ne així la traçabilitat.
 
A Catalunya la producció integrada la poden certificar les entitats de certificació independents autoritzades pel DAR i el mateix CCPI.