REVISIÓ DE LES PREVISIONS DE COLLITA | 08/09/2004  Ruralcat

Les pluges retarden encara més la verema d¿enguany

Segons previsions del DARP, la climatologia dels darrers dies ha fet que la verema del 2004 s¿hagi retardat més del que es preveia a finals d¿agost. L¿augment d¿humitat també ha incrementat el risc d¿aparició de Botrytis, mentre que el volum de producció per hectàrea sembla superior al de la verema de 2003.

A data 6 de setembre, la verema s¿ha iniciat a les Denominacions d¿Origen de l¿Empordà, Penedès, Tarragona, Costers del Segre i Alella. Les quantitats de raïm collides, encara petites i poc representatives, són només de varietats primerenques com Chardonnay, Pinot Noir, Muscat de gra petit i Sauvignon. S¿ha iniciat la collita d¿algunes varietats primerenques de gran conreu, com Macabeu a les DO Penedès, Tarragona, Empordà o Garnatxa blanca a l¿Empordà i Alella.
Dels controls de maduració i de les observacions de camp fetes es poden fer les següents consideracions:
Dates de verema: les dates de maduració segueixen retardades respecte a les dels darrers anys, com a mínim uns 12 /15 dies respecte l¿any 2003, any de maduració primerenca. Així, l¿any 2004 es considera de data de maduració normal o lleugerament retardada, que sembla tendir a incrementar-se a causa de la climatologia dels darrers dies (dies coberts, freqüents pluges i temperatures baixes ).
El retard de maduració pot fer que algunes explotacions iniciïn la verema amb maduracions no complertes, a causa de l¿organització del treball al camp o als cellers, o per l¿estat sanitari del raïm. Sempre que l¿estat sanitari ho permeti i quan no es produeixin limitacions importants de caràcter estratègic, s¿aconsella esperar el moment òptim de maduració del tipus de producte a elaborar.
Estat sanitari: a data de 6 de setembre, l¿estat sanitari s¿ha vist perjudicat per les pluges i humitats dels primers dies de setembre. La Botrytis cinerea ¿Podridura gris¿ ha afectat les varietats sensibles, com Chardonnay, Macabeu, Moscats i Syrah. El seu desenvolupament no és generalitzat i està localitzat en zones concretes, com parcel·les molt fèrtils o llocs amb sobreproducció o mal protegits fitosanitàriament.
Al llarg dels propers dies, els aiguats i la calamarsa, les pluges constants o les humitats relatives molt altes poden incrementar el risc de Botrytis. En canvi, la baixada de temperatures, els dies serens i els vents secs de N i NW poden mantenir un bon estat sanitari.
Rendiments unitaris: el volum de producció per hectàrea de les vinyes veremades fins el moment sembla superior al de la verema del 2003, tot i que encara és poc significativa. La verema a les comarques i DO tradicionalment més seques poden tenir també un increment mitjà dels rendiments.
Característiques qualitatives: els paràmetres qualitatius encara són favorables, però si s¿incrementa el retard en les dates de maduració o es deteriora l¿estat sanitari, es poden originar veremes de maduracions inacabades i de graduacions baixes, especialment en la varietat ¿Ull de llebre¿, o d¿acideses molt altes en algunes varietats tardanes, com les ¿Carinyena i Cabernets S¿.
En canvi, si no empitjora l¿estat sanitari del raïm, es poden obtenir vins d¿algunes varietats negres equilibrats, de graduacions mitjanes i de bon nivell d¿acidesa i aromes (Merlots, Cabernets, Syrah).