GRUPS OPERATIUS | 13/05/2020  Ruralcat

Publicades les fitxes dels projectes de Grups Operatius a Catalunya de la convocatòria 2018

A l’apartat de Xarxa-i.cat de RuralCat s’han afegit les fitxes dels 7 projectes de plantejament i redacció de projectes innovadors i els 31 projectes pilot innovadors portats a terme per Grups Operatius en la convocatòria de 2018.

Fitxes de Grups Operatius

En total s'han publicat 38 noves fitxes de Grups Operatius del 2018

A l’oficina de la Xarxa-i.cat s’han publicat 38 noves fitxes corresponents a les iniciatives de plantejament i redacció de projectes innovadors i projectes pilot innovadors portats a terme per Grups Operatius, d’acord amb l’Ordre ARP/96/2016 de 27 d’abril.

A continuació, es relacionen les iniciatives de plantejament i redacció de projectes innovadors:

  • Creació de Grup Operatiu per a la innovació i optimització de la gestió de regadiu en el sector vitivinícola
  • Aproximació de la productivitat de zones de pastura des d'una vessant multifuncional: gestió silvícola, gestió ramadera, gestió d'hàbitats i prevenció d'incendis
  • MICROPACK: Ecodisseny d'embalatges per a la comercialització de microbrots vius
  • Nous sistemes i processos de valorització, concentració i comercialització de la fusta de pollancre
  • Estudi tècnic i econòmic per a la creació d'una planta de biogàs utilitzant residus d'un escorxador de porcí i estratègies innovadores per a la posterior utilització dels gasos generats
  • Nous procediments per a la detecció primerenca dels precursors del 2,4,6 tricloroanisol o TCA a nivell de finca forestal, un defecte sensorial que afecta als taps de suro
  • TIOdeCamp: Tortó i Oli de Camelina premsat en fred

Aquí es relacionen els projectes pilot innovadors:

  • Increment de polifenols en Oli d'oliva verge extra produït a les terres de Lleida
  • BEEFCOMPOST: Optimització del procés de compostatge de fems de boví d'engreix
  • Avaluació i validació de sistemes de desinfecció alternatius al hipoclorit de sodi en indústries de IV Gamma
  • Millora de la qualitat de productes carnis amb sensors òptics on-line
  • Classificació automàtica de préssec i nectarina segons estat de maduresa mitjançant tecnologia no destructiva
  • VALACTICAT: projecte pilot per a la valorització del sèrum lacti en indústries alimentàries catalanes
  • Innovant amb vins aromatitzats, destil·lats i licors a les cooperatives vitivinícoles: una gran oportunitat per obrir i enfortir nous ninxols de mercat
  • "INKING" en préssec. Causes i solucions
  • Innovació en planta ornamental: del cultiu al client final amb tecnologia blockchain
  • Comunicació efectiva de la integració vertical com estímul al consum de productes primaris locals (think-local)
  • ALMON: claus per millorar el maneig de la moniliosi en ametller
  • Control de Myzus cerasi en cirerer, mitjançant biodiversitat funcional (ús de serveis ecosistèmics)
  • AGRICOOP BIGDATA: processament intel·ligent de dades d'utilitat en els processos productius de les cooperatives
  • Sistemes innovadors per a classificar de manera objectiva productes carnis o preparats carnis
  • EMBOCHEESE: desenvolupament de nou concepte de formatge embotit i optimització del procés de maduració
  • Automatització de tall de carn o derivats carnis per a evitar accidents laborals i millorar productivitat i higiene
  • Control de Monilinia spp. i Rhizopus spp. en fruita de pinyol mitjançant noves estratègies que no deixin residus en el moment de la collita
  • Estudi del cicle de l'aigua en explotacions ramaderes porcines i desenvolupament de nous mètodes per a la seva utilització
  • Selecció de duroc per a un model productiu de carn de porc tradicional i diferenciada (rodapork)
  • Desenvolupament i validació d'una gamma de productes alimentaris (iogurts amb adaptació reològica i suplement calòric i proteïc per ancians amb disfàgia orofaríngia
  • Maduració: optimització del sistema de maduració de carn de boví, basat en la selecció de matèria primera més idònia i la monitorització a temps real de les condicions de la cambra
  • Foment de la producció d'ordi, blat de moro, userda i oleaginoses en producció ecològica per a l'alimentació dels animals
  • Pernils sense additius
  • Estratègies sectorials per a la prevenció de la caudofàgia i per evitar l'escuat rutinari en porcí
  • WELBEEF: creació de pautes de maneig durant el pre-sacrifici de vedells per millorar el benestar i reduir la incidència de dfd i petèquies
  • Increment del rendiment productiu i econòmic del cultiu de cirerer mitjançant nous sistemes d'arquitectura
  • GO COLOR 4.0
  • Q-OLOR: estratègies per obtenir carn de porc lliure d'olor sexual
  • 5-PROTEG: aliments de 5a gamma amb base de proteïna càrnia per a la gent gran
  • Diversificació del cultiu de bolets comestibles amb noves espècies autòctones
  • Millora de la gestió tècnic-econòmica de les explotacions ramaderes extensives del pirineu català, mitjançant l'ús de sistemes de geo-localització i monitorització dels animals

També hi trobareu les versions de cada projecte en castellà i anglès i una llista dels anteriors projectes pilot innovadors del 2017, 2016 i 2015.

 Els Grups Operatius consisteixen en l’associació de diversos socis (entitats o empreses) amb interessos comuns entorn a un projecte d’innovació específic i pràctic. Els Grups Operatius poden rebre finançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) per a la seva constitució i redacció del projecte comú o per l’execució d’un projecte pilot innovador. Cada any, es convoquen ajuts als Grups Operatius i es publiquen els resultats dels projectes finançats.

Xarxa-i.cat, la Xarxa de Innovació agroalimentària i rural de Catalunya, trobareu més informació sobre les diferents convocatòries i resultats, tant a l’espai dels Grups Operatius  com al cercador de resultats dels projectes.

Font: RuralCat

Informació relacionada