FRUITA | 14/07/2014  RuralCat

Greu crisi de preus del sector del préssec i la nectarina

La climatologia, l'estancament del consum i la pressió de les centrals de distribució fa que el productor no rebi més de 20 o 30 cèntims per quilo, un preu per sota dels costos de producció. Afrucat calcula que les empreses catalanes perden una mitjana de 5 milions d'euros setmanals respecte a l´any passat.

La campanya de comercialització del préssec i nectarina ha entrat en una fase de crisi greu, amb puntes de producció durant tot el mes de juliol. Mentre es mantenen aquestes aportacions, la mala situació climàtica als països del nord d’Europa i el context general de crisi econòmica fa que el consum estigui força estancat i contingut. Al mateix temps, els preus de la distribució son molt elevats i la pressió que exerceixen les grans centrals de distribució sobre els productors és molt forta.

Així, els preus de sortida de les zones de producció d’Itàlia, Espanya i Grècia es troben en nivells de 0,45 a 0,65 euros per cada quilo, fet que no cobreix en absolut els costos de producció. En aquest sentit, cal remarcar que els preus que s’estan pagant als productors no superen ni els 0,20 o 0,30 euros per quilo.


Pèrdues de 5 milions d’euros per setmanaAfrucat, Associació Empresarial de Fruita de Catalunya, calcula que cada setmana es perden una mitjana de 5 milions d’euros respecte a l´any passat, només a Catalunya. L’associació ha sol·licitat de nou la industrialització del producte en fresc amb destí a beneficència com a mesura per a la regulació del
mercat.

El conseller Pelegrí també ha traslladat al comissari Dacian Ciolos l’extrema preocupació del sector davant aquesta situació que impacta directament i negativa sobre la seva competitivitat, fet que “evidencia que el dispositiu de gestió de crisi dels programes operatius no és eficaç en aquestes circumstàncies, i per això, hem demanat al Comissari d’Agricultura de la Comissió Europea que s’estableixin i apliquin mesures excepcionals sota les regles de la OCM única davant la greu crisi de preus que pateix el sector”.