TRANSGÈNICS | 02/09/2004  Ruralcat

La CE vol autoritzar llavors amb un 0,3% d¿OGM sense indicar-ho en l¿etiqueta

La Comissió Europea (CE) proposarà que en les llavors de blat de moro i colza es permeti fins un 0,3% de transgènics autoritzats per la UE, sense que sigui necessari indicar-ho en l'etiquetatge del producte. Set ONG afirmen que aquesta proposta afectarà als agricultors que vulguin oferir productes sense OGM i demanen el 0,1%.

Camp de colza

Brussel·les prepara una proposta per establir uns límits màxims de restes d'Organismes Genèticament Modificats (OGM) que poden trobar-se accidentalment en les llavors, sense que aquests productes s¿hagin de sotmetre als requisits sobre l'etiquetatge de transgènics vigent en la UE. Així, l'esborrany de la CE, que encara pot canviar, estableix que en les llavors de blat de moro i de colza pugui haver-hi fins un 0,3% de transgènics, sense que en l'etiqueta de les llavor s'indiqui que conté OGM. No obstant això, quan la Unió Europea aprovi varietats OGM d'altres produccions, com les patates o la remolatxa, es plantejaran índexs màxims de restes de transgènics en les seves llavors exempts de l'etiquetatge. La Comissió és partidària "d'establir un llindar màxim cas per cas, producte per producte i sobre una base científica". Amb aquests límits per a les llavors, la CE pretén que en els aliments i productes finals es puguin complir els requisits sobre etiquetatge, en vigor des del passat mes d'abril. Segons aquestes regles, els aliments i pinsos que continguin més d'un 0,9% d¿OGM ho han d¿indicar en la seva etiqueta. Diverses ONG proposen el 0,1%
Greenpeace, Amics de la Terra, l'Oficina Europea per al Medi ambient (EEB), la Federació Europea de sindicats de l'Alimentació, Agricultura i el Turisme (EFFAT), l'associació Euro Coop, l'associació d'agricultors ecològics de la UE (IFOAM) i l'organització d'agricultors italians Coldiretti, han demanat que el límit es redueixi al 0,1%. Aquestes organitzacions diuen que si la proposta que projecta la CE avança, prop de 300 plantes de blat de moro transgènic i més de 2.000 de soja genèticament modificada podran créixer en camps d'Europa "suposadament lliures d'OGM, sense que els agricultors ho sàpiguen". Brussel·les preveu aprovar la proposta el proper 8 de setembre, si hi ha acord entre els comissaris.