Espai sobre aromes alimentaris (ACSA)
Aquest nou espai del web de l' Agència Catalana de Seguretat Alimentària desglossa en diferents apartats que faciliten informació sobre la normativa, base de dades i guies que regulen les activitats amb aromes alimentaris.
Les aromes són substàncies, no destinades al consum com a tals, que s'afegeixen als aliments per donar-los o modificar-ne l’olor o el sabor.
Les aromes es regulen mitjançant el Reglament (CE) núm. 1334/2008 del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de desembre de 2008, sobre les aromes i determinats ingredients alimentaris amb propietats aromatitzants utilitzats en els aliments i pel qual es modifiquen el Reglament (CEE) núm. 1601/91 del Consell, els reglaments (CE) núm. 2232/96 i (CE) núm. 110/2008 i la Directiva 2000/13/CE.
El Reglament estableix els requisits generals per a l'ús segur de les aromes i proporciona definicions per a les diferents categories d'aromes.
- Substàncies aromatitzants: substàncies químiques definides que tenen propietats aromatitzants. Poden ser d'origen natural o de síntesi.
- Preparats aromatitzants: productes d'origen natural compostos per una barreja de substàncies. Es poden obtenir a partir d'aliments o de materials naturals diferents dels aliments.
- Aromes obtingudes mitjançant procediments tèrmics: productes obtinguts en escalfar una barreja d'ingredients que no tenen propietats aromatitzants per si mateixos.
- Aromes de fum: productes obtinguts mitjançant el fraccionament i la purificació de fum condensat. Es defineixen al Reglament (CE) núm. 2065/2003.
- Precursors d'aromes: productes que en si mateixos pot ser que no tinguin propietats aromatitzants però que, afegits intencionalment a un aliment, produeixen aromes durant la transformació de l'aliment, mitjançant ruptura o per reacció amb altres components.
- Altres aromes: aromes no incloses en les definicions anteriors.
- Barreges d'aromes: combinacions de les aromes definides més amunt.
D’altra banda, defineix els ingredients alimentaris amb propietats aromatitzants com a ingredients diferents de les aromes que es poden afegir als aliments amb el propòsit fonamental de donar-los una aroma o modificar-ne la pròpia i que contribueixen significativament a la presència en aquests aliments de determinades substàncies naturals indesitjables, per la qual cosa s’han de regular.
El Reglament estableix que en els aliments únicament es poden utilitzar les aromes o ingredients alimentaris amb propietats aromatitzants que compleixin les dues condicions següents:
- Que no plantegin, segons les proves científiques disponibles, cap risc de seguretat per a la salut dels consumidors.
- Que la utilització no indueixi a error als consumidors.
En aquest sentit, es permet la comercialització, sense necessitat d'avaluació de seguretat prèvia, de preparacions aromatitzants, aromes obtingudes per tractament tèrmic i precursors d'aromes, sempre que s'obtinguin a partir d'aliments.
Per a la comercialització de la resta d'aromes, és necessària una avaluació del risc per part de l'Autoritat Europea de Seguretat alimentària (EFSA) i l’autorització per la Comissió Europea, mitjançant la inclusió en la llista comunitària d'aromes i materials de base de l’annex I del Reglament 1334/2008.
Aquesta llista ha estat aprovada mitjançant el Reglament d’execució (UE) núm. 872/2012 de la Comissió, d'1 d'octubre de 2012, pel qual s'adopta la llista de substàncies aromatitzants aplicable a partir del 22 d'abril de 2013 i es modifica mitjançant els reglaments (UE) núm. 545/2013, 985/2013 i 246/214.
Les mesures transitòries respecte a l’adopció d'aquesta llista es recullen en el Reglament (UE) núm. 873/2012 sobre mesures transitòries respecte de la llista de la unió d’aromes i materials de base que figura en l’annex I del Reglament 1334/2008.