AGRICULTURA | 01/08/2014  RuralCat

Recomanacions de varietats de civada per a gra i triticale per a la campanya 2014-15

Les Fitxes Tècniques núm. 45 i 46 ens presenten els resultats obtinguts d'assaigs duts a terme per l'IRTA amb varietats híbrides comercials de civada, a la localitat de la Tallada d'Empordà (el Baix Empordà), i amb varietats comercials de triticale, a la mateixa localitat i a Vilobí d'Onyar (la Selva).

Assaig de varietats de civada a la Tallada d'Empordà, campanya 2013-14. Font: IRTA Mas Badia

Assaig de varietats de civada a la Tallada d'Empordà, campanya 2013-14. Font: IRTA Mas Badia

La civada és el tercer cereal d’hivern en importància a Catalunya, per darrera de l’ordi i del blat tou. L’any 2013 es van sembrar 12.329 ha, que van representar el 4 % de la superfície de cereals d’hivern.

En la Fitxa Tècnica núm. 45 indiquen que les varietats CHIMENE, CALATRAVA i HAMEL han assolit els majors rendiments mitjans en els darrers sis anys d’assaigs.

Pel que fa al triticale, aquest cultiu va ocupar a Catalunya una superfície de 6.226 ha, la campanya 2012-13. Les comarques amb una major superfície van ser l’Urgell, l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany i el Gironès.

El resultat dels assaigs de l’IRTA, resumits a la Fitxa tècnica núm. 46, mostren un bon comportament de les varietats d’AMARILLO, TRIMOUR i VIVACIO a les comarques interiors i d’AMARILLO, BONDADOSO, TITANIA i VIVACIO a les litorals. Les malalties foliars tradicionalment més importants han estat la cendrosa i el rovell bru; però, des d’aquest any, cal afegir el rovell groc, que s’ha detectat per primera vegada en aquesta espècie en aquestes comarques, fet que pot condicionar la productivitat de les varietats més susceptibles.