El festuc serà el tercer motor de les noves àrees del Segarra-Garrigues
Borges Mediterranean Group, en col·laboració amb el DAAM, crearà una plantació de festucs a la finca Mas de Colom, a Tàrrega, i en facilitarà la comercialització entre els productors de la zona
El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, assegut al costat del president de Borges Mediterranean Group, Ramon Pont, durant la presentació. Font: DAAM
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural està impulsant una sèrie d’acords perquè a les noves zones de regadiu del Segarra-Garrigues s’aprofiti el fet de tenir aigua per introduir-hi produccions de més valor afegit. Aquests acords també pretenen contrastar la viabilitat d’aquestes noves produccions, acompanyar el canvi de pràctiques i assegurar-ne la comercialització final.
Aquesta setmana, el DAAM i Borges Mediterranean Group han signat un protocol de col·laboració en la creació d’una plantació de 50 hectàrees de festucs a la finca Mas de Colom, a Tàrrega. Borges Mediterranean Group, amb més de 25 anys d’experiència en el conreu d’aquest fruit sec a les seves plantacions de Badajoz i Granada, vol que el cultiu del festuc en aquesta finca sigui un referent a la zona i pugui contribuir a la transferència tecnològica del conreu per a tothom qui pugui estar interessat a plantar-ne. De fet, l’empresa es compromet a facilitar la comercialització del fetuc a tots els productors de la zona.
El cultiu del festuc o pistatxo es pot adaptar molt bé a la zona d’influència del canal Segarra-Garrigues amb hiverns freds i estius calorosos, ja que és un arbre petit, originari de les regions muntanyoses de l’Àsia Central, molt rústic, resistent i amb un vida útil que pot arribar als 40 o 50 anys.
L’arbre, el Pistacia vera, si bé és de creixement i fructificació molt lents (entre 7 i 10 anys), floreix a mitjan abril, amb la qual cosa esquiva el risc de gelades. En conreu de regadiu, pot assolir unes xifres de producció que oscil·len entre 1.500 i 2.000 kg per hectàrea. La tècnica de recol·lecció, a més, és la que es fa servir habitualment per a les oliveres o els ametllers (amb vibradors amb paraigües).
Actualment, Espanya importa dels Estats Units i de l’Iran unes 12.000 tones l’any de festucs.
Durant la presentació del projecte, el conseller Pelegrí ha explicat que el Departament aposta pel regadiu i la cooperació vertical entre explotacions agràries i indústria agroalimentària per garantir el futur de les explotacions vinculades al Segarra-Garrigues.
Els 4 motors del Segarra-Garrigues
Fins a la data, hi ha quatre projectes sectorials en marxa, al davant dels quals hi ha “màquines de tren” ben escollides per la seva potència, solvència i tarannà win-win; són quatre màquines orientades a produccions interessants per a si mateixes i per al Segarra-Garrigues.
Motor 1: projecte de pomeres amb Fruits de Ponent d’Alcarràs com a motor. Aquest projecte ha de permetre a les explotacions de la zona (sectors 1 i 2 del Segarra-Garrigues) que ho decideixin fer la transformació cap a la producció de pomes, l’aprenentatge en el maneig de la plantació i la comercialització del producte. A Fruits de Ponent, li ha de permetre la complementació de la seva producció actual de préssecs i nectarines (que suposa una concentració d’activitat de juny a setembre) amb la producció de pomes, cosa que li permetrà millorar els seus resultats amb una ocupació més equilibrada del seu personal, una millor rendibilització de les instal·lacions i material i equip, i un increment de les vendes.
Motor 2: projecte de doble collita anual per a l’alimentació ramadera, amb la Cooperativa d’Ivars d’Urgell com a motor. Es tracta d’un projecte pioner amb una doble finalitat: des del punt de vista de l’alimentació animal, cercar mecanismes per millorar els sistemes de nutrició i abaratir alhora els costos energètics; des del punt de vista agronòmic, un millor rendiment de les terres de regadiu amb dos conreus per any natural, quan ara se n’aconseguien 3 cada 2 anys. Tot plegat amb l’assessorament i col·laboració de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), per analitzar les millores en l’índex de conversió del pinso.
Motor 3: la plantació, que s’ha presentat aquesta setmana, de 50 hectàrees de festucs a la finca Mas de Colom, amb Borges Mediterranean Group com a motor.
Motor 4: es presentarà en el seu moment atès que s’està treballant sobre aspectes tècnics amb la indústria que actuarà com a motor.