EXPORTACIÓ | 11/08/2014  RuralCat/DAAM

Les pèrdues pel boicot rus podrien arribar als 110 milions d'euros

Segons dades provisionals del 2013, les exportacions directes a Rússia des de Catalunya es valoren en 70 milions d'euros pel que fa al sector carni i en 40 milions d'euros al sector fructícola.

Reunió de Pelegrí amb el sector per exigir compensacions al ministeri i a la UE. Font: DAAM

Reunió de Pelegrí amb el sector per exigir compensacions al ministeri i a la UE. Font: DAAM

Després de reunir-se amb els representants de les associacions, patronals i empreses destacades del sector de la carn i la fruita a Catalunya, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Ma Pelegrí, viatjarà demà dimarts a Brussel·les, com a president de l'Areflh (Associació de Regions Productores de Fruita, Llegums i Hortalisses) per reclamar l'activació urgent de les mesures que preveuen la CE i la PAC (article 221 del Reglament UE 1308/2013 del Parlament Europeu) per compensar els productors davant aquesta greu alteració del mercat.

Prèviament a la reunió, el conseller Pelegrí ja ha enviat cartes a la ministra Isabel García Tejerina, i també al comissari d'Agricultura de la CE, Dacian Ciolos, reclamant l'activació urgent i immediata d’aquests mecanismes per fer front a aquesta situació de crisi i pertorbació dels preus i del mercat per causes polítiques i no de mercat, que ja està afectant de manera directa al sector de la fruita i que pot impactar fortament també en les exportacions del sector porcí, ambdós estratègics pel que respecta a l'aportació al PIB de Catralnya i a l'equilibri de la balança comercial del país.

Segons dades provisionals del 2013 (Datacomex), el sector de la carn suposa unes exportacions directes a Rússia de prop de 70 milions d'euros, que s’afegeixen als més de 40 milions d'euros de l'exportació directa de fruita a Rússia des de Catalunya. En total estiraríem parlant d'uns pèrdues globals directes de més de 110 milions d'euros. També s’haurien de sumar les exportacions de fruita i carn des de Catalunya a països de la CE, a través dels quals, també arriben a Rússia els productes catalans.