Sintetitzen el primer antagonista de l'hormona jasmonat
Científics del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC han desenvolupat un antagonista de l'hormona jasmonat que potencia les defenses de les plantes i redueix la infecció per diversos tipus de microorganismes patògens.
Un compost desenvolupat al Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC (CNB), el coronatine-O-methyloxima (COR-MO) ha demostrat ser útil com a eina bioquímica per estudiar les funcions de l'hormona jasmonat, que potencia les defenses de les plantes i redueix la infecció per diversos tipus de microorganismes patògens, i podria ser emprat per controlar les infeccions en els cultius.
Des que el grup d’investigadors encapçalats per Roberto Solano, descobrís la forma activa de l'hormona jasmonat, hi ha hagut diversos intents de modular aquesta via hormonal que regula en plantes tant el desenvolupament com la resposta a l'estrès. La clau per sintetitzar el primer antagonista potent i específic del jasmonat ha estat una toxina bacteriana que imita els efectes de l'hormona i suprimeix les defenses de les plantes. L'anàlisi de l'estructura d'aquesta toxina i de la seva diana en les cèl·lules de les plantes (el receptor del jasmonat) ha permès identificar els residus de la toxina essencials per al seu funcionament.
A partir d'aquestes dades, han pogut dissenyar una sèrie de modificacions que permeten atenuar les respostes de les plantes al jasmonat. Així, el seu nou compost preveu en diferents espècies de plantes els efectes de la toxina durant les infeccions bacterianes, assenyalant d'aquesta manera el potencial biotecnològic del COR-MO a l'hora de controlar les infeccions en els cultius d'una forma més segura.
Referència bibliogràfica:
Muntanya I, Hamberg M, Chini A, Gimenez-Ibanez S, García-Casado G, Porzel A, Pazos F, Boter M, Solano R. “Rational design of a ligand-based antagonist of jasmonate perception”. Nat Chem Biol 2014; doi: 10.1038/nchembio.1575.