Els europeus menjaran més carn de pollastre i porc en els propers set anys
El consum de pollastre, porc i formatge augmentarà en els propers set anys en els 25 països de la Unió Europea, segons les últimes previsions de la Comissió sobre els mercats agrícoles entre 2004 i 2011. L'informe preveu que els ciutadans comunitaris menjaran menys mantega i carn de cabra o ovella mentre que el consum de vedella es mantindrà estable.
La ingesta per persona de carn de porc, la més consumida dins de la UE, arribarà enguany a 44,2 quilograms i anirà augmentant fins arribar als 46 quilograms per càpita l¿any 2011, un 4 per cent més, segons les estimacions de la CE. Aquest increment és més notable en els ciutadans dels 10 nous països de la UE, on el consum pasarà dels 47,5 quilograms per persona als 54 quilograms l¿any 2011, un 13,6 per cent més. En els antics Estats membre augmentarà del 43,6 per cent al 44,5 per cent en set anys. Augmenten els menjars preparats amb carn d'au
Els consumidors de la UE també compraran més carn d¿au, i es passarà dels 23,3 quilograms per persona que es consumeixen aquest any, als 2,5 l¿any 2011, el 5,1 per cent més. En aquest sentit, les perspectives per les vendes de pollastres són favorables, ja que tenen preus més competitius que altres carns, agrada més als consumidors i, a més, s¿utilitza cada cop més en menjars preparats. La CE indica que, a llarg termini, creixeran les compres d¿aliments d¿au de tercers països i, especialment, augmentaran les importacions de filets congelats, així com de carn processada i cuinada. El consum d¿ous es mantindrà estable en els 15 països, amb 13,4 quilograms anuals per persona. No obstant això, entre els 15 antics Estats membres, la compra d¿ous caurà del 13,52 per cent al 13,33 entre 2004 i 2011, mentre que en els 10 nous membres de la UE pujarà de 12,78 a 14,17 per cent. La compra de carn de vaquí es mantindrà estable a partir d¿aquest any, tenint en compte que la CE estima una ingesta de 17,6 quilograms per persona, si bé l¿any 2003 el consum de boví va créixer i va superar per primera vegada en 20 anys la seva producció. Contrariament, disminuirà el consum de carn d¿ovella i de cabra, que pasarà de les 2,9 tones anuals aquest any a 2,8 l¿any 2011. Els nous Estats membre consumeixen més formatge
La CE ressalta un increment de la compra de formatge, que pasa dels 17,6 quilograms als 18,7, un 6,2 per cent més. Aquest augment es deu a un major consum en els deu nous països comunitaris, on pasarà de 12,6 a 15,7 en set anys, un 24 per cent més. En els antics 15 membres, augmentarà de 18,5 a 19,3, és a dir, un 4,3 per cent. L'informe destaca que els consumidors de la UE compraran menys mantega. Es preveu que dels 4,13 quilograms anuals per persona d¿enguany, la compra es redueixi a 3, 79, un 8,2 per cent, l¿any 2011. La producció de llet en els 25 països de la UE, que enguany se situarà en 143,3 milions de tones, augmentarà lleugerament a mig termini fins arribar als 144,6 milions de tones l¿any 2011. A més, en els propers set anys es preveu que es redueixin les explotacions lleteres de subsistència en els deu nous Estats membre, però la comercialització de llet augmentarà degut als increments de quota previstos per aquests països. El sector dels cereals, en creixement
Pel que fa a l¿evolució del sector dels cereals serà "favorable" excepte en el cas de l¿ordi. Brussel·les ressalta que les perspectives per exportar blat i blat de moro són bones, tot i que el consum domèstic creixerà menys, degut a una menor expansió de la producció ramadera. L¿any 2004, l¿extensió dedicada al cultiu dels cereals creixerà fins als 53,5 milions d¿hectàrees, superfície que es reduirà al 2,6 per cent l¿any vinent, degut a l¿índex obligatori de retirada de terres en els quinze Estats membre. Entre 2004 i 2011 hi haurà un augment del 3,8 per cent en la collita de cereals, que aquest any se situarà en 264,5 milions de tones. Finalment, l'informe estima que la producció d¿oleaginoses experimentarà una millora gradual a mig termini i passarà dels 18,8 milions de tones d¿enguany a 19,5 milions l¿any 2011, dels quals prop de 2,5 milions de tones seran per a produccions no alimentàries.
Els consumidors de la UE també compraran més carn d¿au, i es passarà dels 23,3 quilograms per persona que es consumeixen aquest any, als 2,5 l¿any 2011, el 5,1 per cent més. En aquest sentit, les perspectives per les vendes de pollastres són favorables, ja que tenen preus més competitius que altres carns, agrada més als consumidors i, a més, s¿utilitza cada cop més en menjars preparats. La CE indica que, a llarg termini, creixeran les compres d¿aliments d¿au de tercers països i, especialment, augmentaran les importacions de filets congelats, així com de carn processada i cuinada. El consum d¿ous es mantindrà estable en els 15 països, amb 13,4 quilograms anuals per persona. No obstant això, entre els 15 antics Estats membres, la compra d¿ous caurà del 13,52 per cent al 13,33 entre 2004 i 2011, mentre que en els 10 nous membres de la UE pujarà de 12,78 a 14,17 per cent. La compra de carn de vaquí es mantindrà estable a partir d¿aquest any, tenint en compte que la CE estima una ingesta de 17,6 quilograms per persona, si bé l¿any 2003 el consum de boví va créixer i va superar per primera vegada en 20 anys la seva producció. Contrariament, disminuirà el consum de carn d¿ovella i de cabra, que pasarà de les 2,9 tones anuals aquest any a 2,8 l¿any 2011. Els nous Estats membre consumeixen més formatge
La CE ressalta un increment de la compra de formatge, que pasa dels 17,6 quilograms als 18,7, un 6,2 per cent més. Aquest augment es deu a un major consum en els deu nous països comunitaris, on pasarà de 12,6 a 15,7 en set anys, un 24 per cent més. En els antics 15 membres, augmentarà de 18,5 a 19,3, és a dir, un 4,3 per cent. L'informe destaca que els consumidors de la UE compraran menys mantega. Es preveu que dels 4,13 quilograms anuals per persona d¿enguany, la compra es redueixi a 3, 79, un 8,2 per cent, l¿any 2011. La producció de llet en els 25 països de la UE, que enguany se situarà en 143,3 milions de tones, augmentarà lleugerament a mig termini fins arribar als 144,6 milions de tones l¿any 2011. A més, en els propers set anys es preveu que es redueixin les explotacions lleteres de subsistència en els deu nous Estats membre, però la comercialització de llet augmentarà degut als increments de quota previstos per aquests països. El sector dels cereals, en creixement
Pel que fa a l¿evolució del sector dels cereals serà "favorable" excepte en el cas de l¿ordi. Brussel·les ressalta que les perspectives per exportar blat i blat de moro són bones, tot i que el consum domèstic creixerà menys, degut a una menor expansió de la producció ramadera. L¿any 2004, l¿extensió dedicada al cultiu dels cereals creixerà fins als 53,5 milions d¿hectàrees, superfície que es reduirà al 2,6 per cent l¿any vinent, degut a l¿índex obligatori de retirada de terres en els quinze Estats membre. Entre 2004 i 2011 hi haurà un augment del 3,8 per cent en la collita de cereals, que aquest any se situarà en 264,5 milions de tones. Finalment, l'informe estima que la producció d¿oleaginoses experimentarà una millora gradual a mig termini i passarà dels 18,8 milions de tones d¿enguany a 19,5 milions l¿any 2011, dels quals prop de 2,5 milions de tones seran per a produccions no alimentàries.