L¿IRTA participa en un projecte europeu per al control de la salut i del creixement en porcs
En l¿àmbit del 6è programa marc de la UE s'ha aprovat el projecte integrat "Desenvolupament d¿alternatives naturals a antimicrobians per al control de la salut i la promoció del creixement en porcs". A Catalunya, hi participen el Departament de Nutrició Animal de l¿Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CreSA).
En la pràctica comercial, els porcs són deslletats molt més aviat del que succeeix en animals salvatges i això pot augmentar la susceptibilitat a infeccions, fet que es pot traduir en importants pèrdues econòmiques per a la indústria porcina. Tot i que hi ha molts factors que juguen un paper important en l¿increment de susceptibilitat a infeccions, actualment el seu control està basat en l¿ús d¿antibiòtics. Segons el director de l¿IRTA, Josep Tarragó, l¿objectiu d¿aquest projecte en l¿àrea de qualitat i seguretat alimentàries és "examinar el potencial d¿utilitzar extractes de plantes i d¿altres substàncies naturals, no considerades perilloses per la salut humana ni animal, com a alternatives a antimicrobians per reduir les pèrdues degudes a infeccions post-deslletament i per millorar la productivitat". El projecte va començar l¿1 de juliol passat i tindrà una durada de 3 anys. A més de l¿IRTA, hi participen 12 institucions europees més, la majoria d¿elles universitats i centres de recerca. Està coordinat per la Divisió de Patologia Veterinària, Infecció i Immunologia de la Universitat de Bristol del Regne Unit. El conseller Siurana ha destacat el prestigi de les investigacions que es desenvolupen als centres que l¿IRTA té a Catalunya i aposta per potenciar aquest organisme com a referència de la producció agrària i l¿agroindústria catalana.