FIRES I SALONS | 03/09/2014  Fira de Lleida

La Fira de Sant Miquel acull una vintena d'activitats tècniques

De les innovacions en el sector de la fruita, l'oli o els purins a la reforma de la PAC, passant per la millora dels regs i l'eficiència energètica... les jornades, congressos i conferències es centraran en l'adaptació del món agrari a les noves exigències del mercat

Imatge d'una de les jornades celebrades al 2013. Font: Fira de Lleida

Imatge d'una de les jornades celebrades al 2013. Font: Fira de Lleida

El futur i els reptes actuals del món agrari configuraran un dels eixos vertebradors de les activitats tècniques que es desenvoluparan enguany en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel i del saló Eurofruit. Des de les innovacions en el sector de la fruita, de l’oli o del purins a la nova reforma de la PAC, passant per les eines per optimitzar els regs o l’eficiència energètica, la gran manifestació firal lleidatana oferirà als professionals de l’agricultura i de la ramaderia algunes de les claus per adaptar-se a les noves exigències d’un mercat cada cop més globalitzat, més competitiu i en continua transformació.

Pel que fa als congressos, el dia 25 de setembre tindrà lloc una trobada sobre “Les innovacions i tendències futures en la fruita”, organitzada per l’IRTA; el dia 26 una altra sobre les “Energies renovables i desenvolupament rural sostenible i equilibrat: el projecte rural Smart i com reduir la dependència energètica en l’economia rural” organitzat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, i el dia 27 es farà el Congrés d’ASAJA Lleida, en el qual —entre altres temes— es parlarà del futur de l’agricultura i la ramaderia tradicionals.

En l’àmbit de les jornades tècniques ja han estat confirmades sessions sobre “L’agricultura del futur”, organitzada per la FEMAC; les “Novetats tecnològiques per a la millora d’eficiència en les instal·lacions de reg”, a càrrec de la Generalitat de Catalunya; les “Investigacions sobre agricultura i ramaderia ecològiques”, promoguda per l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària-Universitat de Lleida; “La teledetecció aplicada a l’agricultura de precisió”, a càrrec d’HEMAV, i “El nou model de formació continua: contracte de formació i aprenentatge, bonificacions al règim especial agrari i nova formació e-learning”, totes elles a celebrar el dijous, dia 25.

El divendres dia 26 es desenvoluparan jornades sobre “La sanitat vegetal”, “La nova reforma de la Política Agrària Comuna (PAC)”, “La pràctica de la fertilització en cereals d’estiu” i “Què cal conèixer i saber en la gestió energètica de les comunitats de regants”, les quatre a càrrec de la Generalitat de Catalunya; “El sector oleícola: reforma de la PAC, innovació i pla de recolzament”, activitat promoguda per JARC, i “Innovació i tècnica aplicada a la fruticultura”, organitzada per Agroborges.

Fira de Lleida acollirà el dia 27 jornades sobre l’“Oportunitat d’estalvi energètic en els diferents sectors: l’autoconsum fotovoltaic i la biomassa”, a càrrec d’Imartec; “Els fruits secs: l’ametller, el noguer i l’avellaner com alternativa o complement de la fruita dolça a Catalunya i l’Aragó” (Jornada d’Agroprés-ICEA-ETSEA-UdL), i “Què cal conèixer i saber en la gestió de les comunitats de regants i les seves ordenances”, promoguda per la Generalitat de Catalunya.

El dia següent, el 28, es desenvoluparan sengles jornades sobre “Agroptima, el software agrícola simple i modern, guanyador del Premi Idea UdL”, organitzada per Agroptima, i sobre “Alternatives a la gestió de purins”, a càrrec d’Unió de Pagesos.

Quant a les conferències i presentacions, destaquen la xerrada sobre “Tendències en la producció i consum de fruita de pinyol” (dia 27) i les presentacions del llibre El misterio de los cerdos cantores i “El Canal Camp i els secrets de la nova etapa del diari” (dia 28), organitzades respectivament per Agro Mòdol, Editorial Milenio, i La Mañana. El dia 27, d’altra banda, tindrà lloc la reunió de la Junta Directiva de l’Associació Catalana de Comunitats de Regants.

Altres activitats que es faran en el marc de Sant Miquel i Eurofruit, amb un plantejament més lúdic, són el concurs d’elaboració d’all-i-oli i l’activitat “Vine a gaudir d’un berenar tradicional” organitzats per Borges-Marketingland Solucions. Les tres iniciatives es desenvoluparan el dia 27 de setembre.

A banda de les activitats consignades, la Fira de Sant Miquel acull la 43a edició del Premi del Llibre Agrari —guardó dotat amb 6.000 € i que enguany registra 29 d’obres presentades— i el 18è Premi a la Innovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Màquines Agrícoles, destinat a distingir les innovacions tecnològiques aplicades a la maquinària agrícola i a la indústria agroalimentària, així com la seguretat per als seus usuaris.

La 60a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i el 29a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) tindran lloc, respectivament, del 25 al 28 i del 25 al 27 de setembre en el recinte firal lleidatà.
 

Informació relacionada