AJUTS | 12/06/2020  Ruralcat

El Govern anuncia un pla de xoc per al sector vitivinícola de 5,3 milions d'euros

El pla de xoc, que vol ajudar els viticultors, cellers i les DO víniques arran de la crisi per la Covid 19, s’aprovarà avui a la Comissió per a l’Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social.

Vinya

El sector vitivinícola ha patit amb intensitat els efectes de la crisi de la COVID19

El sector vitivinícola ha patit amb intensitat els efectes de la crisi de la COVID19, especialment pel tancament de restaurants i hotels. Cal afegir-hi, a més, l’impacte de la baixada del turisme i la crisi de preus que arrossega de fa anys el sector del cava. 

La principal línia d’ajuts, per valor de 4 milions d’euros de fons propis del Departament d’Agricultura, està destinada a promoure la producció de most concentrat rectificat (MCR), amb l’objectiu de reduir l’excedent de raïm i ajudar així als viticultors. Aquesta subvenció promou la desviació d’una part de la producció del raïm apte per a la DO Cava cap a la producció d’aquest most. És una mesura estratègica i de futur que valoritza la regió vinícola i que impulsa la bioeconomia circular, en el marc de l’estratègia de transició cap a un model de sostenibilitat que impulsa el Departament d’Agricultura.

 El Departament d’Agricultura també crea una línia d’ajuts de 770.000 euros per a compensar la disminució d’ingressos de les quotes i els precintes dels cellers i viticultors de les 11 Denominacions d’Origen Víniques de Catalunya, fruit de la caiguda de vendes de vi dels cellers inscrits en aquestes DO. 

El pla de xoc també preveu augmentar la promoció del vi català. El Departament d’Agricultura i les DO catalanes han acordat impulsar una campanya de comunicació per promoure els vins catalans. En total, el Departament hi destinarà 100.000 euros a través de l’INCAVI. 

El pla de xoc del Govern complementarà les Mesures Extraordinàries acordades pel Consell de Ministres del 9 de juny per al conjunt del sector vitivinícola espanyol amb finançament de la UE. Aquestes mesures inclouen ajuts als cellers per a la destil·lació de vi i a l’emmagatzematge privat i ajuts als viticultors per a la verema en verd

El sector vitivinícola català està format per 8.500 viticultors, 55.000 hectàrees i 800 cellers, amb 6.000 treballadors, que són la base econòmica de diverses comarques, especialment les més seques, en les quals és difícil establir altres conreus amb viabilitat.

El passat mes de març, el Parlament va aprovar la Llei 2/2020, de la vitivinicultura, que vol consolidar i potenciar aquest sector, especialment a través de les Denominacions d’Origen, i també l’Institut Català de la Vinya i el Vi - INCAVI com a organisme autònom al servei del sector.

Font: DARP