DOLÇOS | 12/07/2004  Ruralcat

La mala collita d'ametlles farà disminuir la producció de torró i massapà per Nadal

La poca collita d'ametlla d¿enguany perjudicarà "seriosament" la producció de torró i massapà, segons ha advertit l¿Associació Espanyola de Fabricants de Torrons i Massapans, que preveu un encariment del preu d¿aquests productes típics de les festes nadalenques.

Torró

Foto: MAPA

El president de l'Associació Espanyola de Fabricants de Torrons i Mazapanes, Marcos Ros, ha assegurat que "no hem viscut una collita d'ametlla tan nefasta en almenys els últims 30 anys", ocasionada per les gelades del primer trimestre d¿aquest any. Així doncs, la climatologia va danyar les varietats d'ametlla més utilitzades en la fabricació de torró i massapà. "Les altes temperatures del mes de gener van avançar la floració 20 dies, augmentant així el risc de gelades i en els primers dies de març una ona de fred polar va envair el nostre país de Nord a Sud, provocant importants danys en dues varietats essencials per al sector del torró i el massapà", segons Ros. Per aquest motiu, segons l'associació de fabricants, l'estimació de la collita que han fet els experts "no serà suficient per poder fabricar l'habitual producció de torró i massapà". Tot i així, Ros ha assegurat que "el sector farà el possible perquè el consumidor pugui tastar aquest producte tan emblemàtic" i procurarà que el preu no s'encareixi gaire. La producció de torró a Catalunya
El torró s'elabora a base d'una barreja d'avellanes o ametlles, sucre, mel i clara d'ou. El percentatge mínim d'ametlla o avellana és del 46 al 60%, segons si el torró és de categoria extra o suprema. Les avellanes es torren i un cop refredades es pelen, mentre en el cas de les ametlles l'operació és a l'inrevés. Es couen la mel i els sucres amb clara d'ou fresca o el seu equivalent en pols, i desprès s'hi barregen les ametlles i les avellanes. A Catalunya hi ha dos productes de qualitat d¿aquesta categoria: la Indicació Geogràfica Protegida Torró d¿Agramunt i la Marca de Qualitat Torrons de Praliné, ambdós dolços típics de les dates nadalenques.