SECTOR VINÍCOLA | 18/09/2014  RuralCat/DAAM

Una de cada tres ampolles de vi consumides és d'una DO catalana

Un terç del vi de qualitat que es consumeix a Catalunya correspon a una de les 11 denominacions d'origen catalanes del vi. El consum de vi català ha crescut els últims tres anys, i ha passat de representar una de cada quatre ampolles a una de cada tres ampolles.

Segons dades presentades pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), els vins catalans han incrementat la seva presència als lineals, i són els més venuts en els supermercats. A més, aquesta bona acollida es trasllada també als mercats exteriors. Actualment, el 44% dels vins catalans amb denominació d’origen s’exporten a més de 150 països. La Unió Europea és el principal destinatari de les vendes exteriors, per sobre del 60%. Estats Units i Canadà, per una banda, i Xina i Japó per una altra són els altres grans compradors dels vins catalans.

La campanya 2012-2013, es van comercialitzar un total de 808.347,98 hl de vi català, de la mà de 9.768 viticultors i 600 cellers embotelladors, amb una superfície conreada de 44.798,07 hectàrees i 709.278,38 hl de vi emparat, amb el valor afegit que això representa quant a garantia de traçabilitat i de compliment de les normatives de qualitat. Aquesta aposta del sector és el que fa dels productes vitivinícoles catalans uns productes singularitzats davant dels mercats interiors i exteriors.

El sector del vi a Catalunya té una estructura molt sòlida i competitiva, i representa el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana en ingressos exteriors.

Precisament una eina destacada en l’estratègia comercial dels cellers catalans és la propera Mostra de Vins i Caves de Catalunya, que es celebra a Barcelona del 20 al 24 de setembre i que compta cada cop amb una demanda més important tant del sector vinícola com dels consumidors, que s’hi acosten per conèixer i gaudir de les elaboracions.