TERRES DE L'EBRE | 29/06/2004  Ruralcat

La Generalitat realitzarà una convocatòria per construir i rehabilitar allotjaments per a temporers

El responsable d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat a les Terres de l¿Ebre, Toni Espanya, va anunciar que el Govern realitzarà una convocatòria per a construir i rehabilitar allotjaments per a temporers a Catalunya, ja que el 60% dels 5000 treballadors que anualment necessiten les Terres de l'Ebre provenen de la resta d¿Espanya.

Pomeres

La Generalitat preveu la creació de 500 noves places, que tenen com objectiu afavorir la contractació en origen i l'ordenació dels fluxos migratoris. En el cas de les Terres de l'Ebre, ja funcionen dos projectes d'allotjament de temporers, un a Benissanet i un altre a Batea, que suposen un total de cent places, i la previsió és que amb aquesta convocatòria l'oferta augmenti en un 30 per cent. Cítrics i fruita dolça

El delegat d'Agricultura va explicar que en aquesta zona el principal sector agrícola és el cítric, amb 10.000 hectàrees dedicades al seu cultiu al Baix Ebre i al Montsià, comarques que conten, en època de collita, amb una mà d'obra de 2.300 persones. "Si tenim en compte que d'aquestes 10.000 hectàrees només la meitat es troben en producció, en un horitzó de tres anys la demanda de temporers es pot duplicar en el nostre territori", va afirmar Toni Espanya.
El segon cultiu de la zona és el de la fruita dolça, que a la Ribera D'Ebre té una superfície de 2.600 hectàrees i entre els mesos d'abril i maig pot absorbir una demanda de fins a 800 persones, un 65% de les quals són foranes. Finalment, la vinya, l'olivera i els musclaires requereixen uns 750 temporers anuals. Subvenció de fins al 50% de la inversió total

D¿altra banda, el delegat a les Terres de l'Ebre de Benestar i Família, Ismael Pinyes, va afegir que la iniciativa de la Generalitat també persegueix garantir unes condicions laborals i d'allotjament dignes pels temporers durant la seva estada.
La convocatòria d'ajudes, que es concedeixen des de l¿any 2001, presenta com a novetat respecte als tres anys anteriors l'increment del nivell d'exigència en el nombre dels serveis higiènics dels allotjaments i la disminució del nombre de persones que poden compartir habitació. Poden acollir-se a les ajudes atorgades per la Generalitat tan ajuntaments, associacions, mutualitats i cooperatives com les persones jurídiques que promoguin la construcció, habilitació, reformes, ampliació o condicionament d'allotjaments per a treballadors temporers. Respecte a la quantia de la subvenció, la Generalitat assumeix fins al 50 per cent de la inversió total realitzada. El termini de presentació de sol·licituds acaba el 24 de juliol d'enguany i les obres hauran de finalitzar abans del 30 d'abril de 2005.