PRODUCCIÓ ECOLÒGICA | 29/06/2004  Ruralcat

Albet i Noya obre un nou celler per l'increment de producció del seu vi ecològic

L'empresa vitivinícola Albet i Noya afrontarà el creixement de la seva producció ecològica amb l¿obertura d¿un nou celler a Can Vendrell. El primer elaborador de vi ecològic d'Espanya, que enguany compleix 25 anys, va produir 1 milió d¿ampolles l¿any 2003, i ja compta amb clients de 20 països, com França Alemanya, Suïssa, Anglaterra, els Estats Units i Japó.

Vi ecològic Albet i Noya

Les noves instal·lacions, que va visitar el conseller d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Antoni Siurana, consisteixen en un magatzem, una sala per a 1.200 botes i una línia d'embotellament. A més, al setembre veremaran per primer cop una finca de 30 hectàrees a Sant Pau d'Ordal, que dedicaran preferentment a vins negres. El celler penedesenc Albet i Noya actualment compta amb 76 hectàrees dedicades exclusivament al conreu de la vinya i cultiven 15 varietats diferents. Les varietats blanques són Chardonnay (2,4 ha), Macabeu (6,3 ha), Xarel·lo (15,3 ha), Parellada (9,4 ha), Muscat d'Alexandria (0,5 ha), Viognier (1,9 ha) i Sauvignon Blanc (1,7 ha). Les negres són Cabernet Sauvignon (10,2 ha), Tempranillo o Ull de Llebre (8,5 ha), Merlot (3,4 ha), Syrah (7 ha), Garnatxa Negra (2,5 ha), Petit Syrah (2 ha), Caladoc (1 ha), Arinarnoa (1,8 ha) i experimentals -R+D- (1,2 ha). Reconeixement internacional
Tot i el creixement de les seves exportacions, els catalans només en consumeixen un 5 per cent de la producció i els espanyols un altre 5 per cent. Segons va explicar Josep Maria Albet a Vilaweb, "a Espanya ens recriminen que etiquetem en català. Per contra, a fora ens troben més originals. Al final, el que importa és la qualitat del vi". D¿entre els guardons que els seus vins han obtingut, destaquen la medalla de bronze (Syrah Col·lecció 1998, Reserva Martí 1996) i de plata (Cabernet Sauvignon Col·lecció 1998) de l¿International Wine Challenge 2001 i la medalla d¿or (Cava Brut Nature) del II Concurs Nacional de Vins Ecològics 2002. Els productes d¿Albet i Noya són controlats pel CCPAE (Consell Català de la la Producció Agrària Ecològica), òrgan de control públic adscrit a la Subdirecció General d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya i dotat d'un cos d'inspecció i certificació que s'encarrega de vetllar pel compliment de la normativa Europea 2092/91 referent a productes ecològics.