L¿Oli d¿oliva i les seves principals tipologies
Només aquells olis que procedeixen del fruit de l¿olivera, excepte els obtinguts per mitjà de dissolvents o mitjançant la barreja amb olis de diferents naturalesa, poden comercialitzar-se amb la denominació ¿Oli d¿oliva".
D¿aquells vàlids per a la seva comercialització s'estableixen diferents categories:
Oli d¿oliva verge S¿obté del fruit de l¿olivera únicament mitjançant procediments mecànics o per altres mitjans físics en condicions especialment tèrmiques, que no produeixin l¿alteració de l¿oli, que no hagi patit altre tractament que el rentat, la decantació, la centrifugació i el filtrat, amb exclosió dels olis obtinguts mitjançant disolvent, midjançant coadjuvant d'acció química o bioquímica, o per procediment de reesterificació i de qualsevol barreja amb olis d'altra naturalesa. A continuació s¿analitzen les seves diferents tipologies. Oli d¿oliva verge Oli d¿oliva verge amb la característica que el seu grau d¿acidesa lliure expressat en àcid olèic sigui com a màxim de 0'8 per cent grams. A més a més, les seves propietats organolèptiques corresponguin a les fixades per a aquesta categoria en la norma present. S¿identifiquen tres tipus d¿oli d¿oliva verge extra en funció del tipus d¿olives que s¿han emprat en la seva elaboració:
Tipologies d'oli |
Oli d¿oliva verge S¿obté del fruit de l¿olivera únicament mitjançant procediments mecànics o per altres mitjans físics en condicions especialment tèrmiques, que no produeixin l¿alteració de l¿oli, que no hagi patit altre tractament que el rentat, la decantació, la centrifugació i el filtrat, amb exclosió dels olis obtinguts mitjançant disolvent, midjançant coadjuvant d'acció química o bioquímica, o per procediment de reesterificació i de qualsevol barreja amb olis d'altra naturalesa. A continuació s¿analitzen les seves diferents tipologies. Oli d¿oliva verge Oli d¿oliva verge amb la característica que el seu grau d¿acidesa lliure expressat en àcid olèic sigui com a màxim de 0'8 per cent grams. A més a més, les seves propietats organolèptiques corresponguin a les fixades per a aquesta categoria en la norma present. S¿identifiquen tres tipus d¿oli d¿oliva verge extra en funció del tipus d¿olives que s¿han emprat en la seva elaboració:
- Monovarietal: S¿obté a partir d¿una única varietat d¿oliva
- Coupages: S¿obté a partir de diverses varietats d¿oliva Oli d¿oliva llampant Oli d'oliva amb una acidesa lliure, expressada en àcid olèic, superior a 2 g por 100 g. La resta de característiques estan conformes a les establertes per a aquesta categoria. Oli d¿oliva refinat L¿oli d¿oliva refinat és aquell que s¿obté mitjançant el refinament d¿olis d¿oliva verge, l¿acidesa del qual, expressada en àcid olèic, no podrà sobrepassar els 0,3 grams per 100 grams. Oli d¿oliva L¿oli d¿oliva està constituït per una barreja d¿oli d¿oliva refinat i d¿olis d¿oliva verges diferents de l¿oli llampant, amb una acidesa lliure que, expressada en àcid olèic, no podrà ser superior a 1 gram per 100 grams. Aquesta tipologia d¿oli d¿oliva és la que es pot adquirir a menor preu i el que més es ven al públic en general a Espanya. Oli de pinyolada d¿oliva cru Aquest oli s¿obté mitjançant el tractament per dissolvent de la pinyolada d¿oliva amb exclusió dels olis obtinguts de per procediments de reesterificació i de qualsevol barreja amb olis d¿altra naturalesa, com a característica especials diferents a la resta de les que té establertes a la seva categoria. Oli de pinyolada d¿oliva refinat S¿obté mitjançant el refinament de l¿oli de pinyolada d¿oliva cru. La seva acidesa lliure, expressada en àcid olèic, no podrà ser superior a 0¿3 grams per 100 grams Oli de pinyolada d¿oliva Oli constituït per una barreja d¿oli d¿oliva refinat i d¿olis d¿oliva verges diferents al llampant. Té una acidesa lliure, expressada en àcid olèic , que no podrà sobrepassar 1 gram per 100 grams.