INVESTIGACIÓ | 28/06/2004  Ruralcat

Un sistema informàtic predirà el risc d'incendis forestals diàriament

L'"expert" és el nom amb el què un grup d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de diverses universitats gallegues han batejat el nou sistema. La combinació d'intel·ligència artificial, dades històriques i prediccions meteorològiques premetran predir el risc d'incendis forestals en una zona amb una fiabilitat del 90%.

Incendi forestal

El sistema, elaborat per a Galícia encara que "exportable" a qualsevol altra zona, inclou un total de 18 mapes digitals integrats en un programa que conté des de la informació geogràfica d'una zona fins les activitats socieconòmiques de la mateixa. També disposa de dades meteorològiques històriques, informació meteorològica en temps real i prediccions. El model permet calcular diàriament l'índex de perill d'incendi meteorològic en cadascuna de les 360 quadrícules (cadascuna d'elles abasta una superfície de 10 per 10 quilòmetres) en què s'ha dividit la comunitat gallega i acolorir cadascuna d'elles segons el nivell de risc: baix, mig, alt i extrem. Un dels avantatges de l'"expert" és que estima un valor específic de perill en cadascuna d'aquestes quadrícules. A més, el nivell d'encert ronda el 90 per cent i la sobreestimació del risc és sempre inferior al 15 per cent. Tanmateix realitza les prediccions amb una antelació de tres dies i opera, a diferència dels satèl·lits, sota qualsevol condició meteorològica. S'obtindran les dades en temps real
L'"expert" està compost per tres eines informàtiques unides entre si: la primera calcula i determina l'índex de perill d'un incendi; la segona analitza les dades de l'incendi, la velocitat i adreça de propagació i la dificultat d'extinció, dades amb els quals elabora un pla d'acció que inclou els mitjans que es necessiten. La tercera eina és el "sistema de gestió de les zones afectades" i s'encarrega d'analitzar els mals ocasionats per l'incendi, a més d'aconsellar quins mètodes s'han de seguir per restaurar els sòls cremats. El Ministeri de Medi ambient i les Comunitats de Catalunya i Andalusia ja s'han interessat en aquest nou sistema, que ha comptat amb l'ajut de fons europeus europeus i del Pla Nacional d'Investigació i Desenvolupament.