AJUTS | 10/07/2020  Ruralcat

Llum verda als ajuts al sector pesquer per la recollida de deixalles marines

Els ajuts, adreçats a les quatre Federacions de Confraries de Pescadors catalanes, permetran consolidar un sistema de recollida de deixalles marines a la totalitat del litoral català.

Plàstics al mar

Prop del 80% d’aquesta forma de contaminació està formada per plàstics

El Departament d’Agricultura destinarà un milió d’euros al sector pesquer per a la recollida de deixalles marines, amb un avançament inicial de 500.000 euros. 

Amb l’aprovació d’aquests ajuts, cofinançats pel Fons Europeu Marítim de la Pesca (FEMP) i la Generalitat de Catalunya, es vol impulsar l’establiment d’un sistema de recollida dels residus amb la participació del sector pesquer català.

Els ajuts estan adreçats a quatre federacions de confraries catalanes: la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Barcelona i la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona.

Aquesta iniciativa permetrà retirar deixalles marines, contribuint a la recuperació del medi marí; compensar el sector pesquer per la dedicació a aquestes iniciatives; avaluar la incidència que té el factor humà sobre la contaminació dels nostres mars; conscienciar els pescadors i la ciutadania de la importància de millorar la gestió dels residus que es generen; i augmentar i millorar la imatge dels pescadors davant de la societat en general.

Per reduir l’impacte negatiu de les deixalles marines als ecosistemes i la biodiversitat marina, l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 preveu impulsar iniciatives com la d’aquests ajuts, destinats a l’enretirada activa de residus presents a l’ecosistema i accions per millorar el coneixement i la conscienciació sobre aquesta problemàtica per poder actuar sobre el seu origen.

Està comprovat que cada vegada hi ha més evidències dels impactes negatius de les deixalles marines sobre la biodiversitat i els ecosistemes marins. Diversos estudis indiquen que prop del 80% d’aquesta forma de contaminació està formada per plàstics i que la principal font són les activitats humanes terrestres.

Aquesta problemàtica es pot associar a pèrdues econòmiques directes o indirectes causades per la degradació ecològica o paisatgística d’espais marins, la pèrdua de biodiversitat, el transport d’espècies invasores o els danys als arts de pesca o durant la navegació. També cal afegir-hi l’impacte sobre la biodiversitat i en la cadena tròfica de la ingestió de plàstics i microplàstics, d’efectes encara força desconeguts, però que està emergint com un problema rellevant.

Font: DARP