AJUTS | 10/07/2020  Ruralcat

Llum verda als ajuts al sector pesquer per la recollida de deixalles marines

Els ajuts, adreçats a les quatre Federacions de Confraries de Pescadors catalanes, permetran consolidar un sistema de recollida de deixalles marines a la totalitat del litoral català.

Plàstics al mar

Prop del 80% d’aquesta forma de contaminació està formada per plàstics

El Departament d’Agricultura destinarà un milió d’euros al sector pesquer per a la recollida de deixalles marines, amb un avançament inicial de 500.000 euros. 

Amb l’aprovació d’aquests ajuts, cofinançats pel Fons Europeu Marítim de la Pesca (FEMP) i la Generalitat de Catalunya, es vol impulsar l’establiment d’un sistema de recollida dels residus amb la participació del sector pesquer català.

Els ajuts estan adreçats a quatre federacions de confraries catalanes: la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona, la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Barcelona i la Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Tarragona.

Aquesta iniciativa permetrà retirar deixalles marines, contribuint a la recuperació del medi marí; compensar el sector pesquer per la dedicació a aquestes iniciatives; avaluar la incidència que té el factor humà sobre la contaminació dels nostres mars; conscienciar els pescadors i la ciutadania de la importància de millorar la gestió dels residus que es generen; i augmentar i millorar la imatge dels pescadors davant de la societat en general.

Per reduir l’impacte negatiu de les deixalles marines als ecosistemes i la biodiversitat marina, l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 preveu impulsar iniciatives com la d’aquests ajuts, destinats a l’enretirada activa de residus presents a l’ecosistema i accions per millorar el coneixement i la conscienciació sobre aquesta problemàtica per poder actuar sobre el seu origen.

Està comprovat que cada vegada hi ha més evidències dels impactes negatius de les deixalles marines sobre la biodiversitat i els ecosistemes marins. Diversos estudis indiquen que prop del 80% d’aquesta forma de contaminació està formada per plàstics i que la principal font són les activitats humanes terrestres.

Aquesta problemàtica es pot associar a pèrdues econòmiques directes o indirectes causades per la degradació ecològica o paisatgística d’espais marins, la pèrdua de biodiversitat, el transport d’espècies invasores o els danys als arts de pesca o durant la navegació. També cal afegir-hi l’impacte sobre la biodiversitat i en la cadena tròfica de la ingestió de plàstics i microplàstics, d’efectes encara força desconeguts, però que està emergint com un problema rellevant.

Font: DARP

El més llegit

Publicada la fitxa tècnica “Desherbatge mecànic dels cereals d’hivern amb la grada de pues flexibles”

L’Oficina de l’Agricultura de Precisió es renova amb un disseny més visual i nous continguts

Les dones representen el 40% de l’ocupació al sector agroalimentari català