CARN I PRODUCTES LACTIS | 17/06/2004  Ruralcat

Experts discuteixen sobre malalties animals i el seu impacte al mercat durant una reunió al Canadà

L'encariment de la carn i dels productes lactis, els brots de malalties animals i la inquietud dels consumidors per la qualitat dels aliments són els temes centrals de 20ª sessió del Grup Intergovernamental sobre la Carn i els Productes Lactis que es celebra a Winnipeg (Canadà).

140 participants, procedents de 56 països, han acudit a aquesta trobada de quatre dies de durada organitzada per la FAO i durant el qual responsables de polítiques agrícoles de tot el món, experts i comerciants de carns i productes lactis, veterinaris i productors del sector privat analitzaran els dramàtics reptes que afecten a aquest mercat. Més de la meitat dels assistents a la reunió procedeixen de països en vies de desenvolupament.
Alexander Sarris, Director de la Divisió de Productes Bàsics i Comerç de la FAO, va subratllar durant la inauguració que travessem una època que "el comerç de la carn es veu sacsejat en tot el món per una sèrie de brots de malalties i per la creixent inquietud dels consumidors sobre la innocüitat i qualitat dels productes carnis".
Mercats complexos i fragmentats
"Els mercats pecuaris internacionals cada vegada són més complexos i fragmentats degut al que els brots de malalties animals, les normes de qualitat més estrictes i les tendències en els gustos dels consumidors, van acompanyats de canvis institucionals i de polítiques pecuàries. Són temes que plantegen una sèrie de reptes als subjectes de l'economia pecuària mundial i tenen implicacions per al futur funcionament eficaç dels mercats", va observar Sarris.
Per a la FAO, les malalties animals, la pujada dels preus i la notable incertesa sobre la demanda dels consumidors de productes carnis han reduït l'expansió del mercat de les carns en 2004. Els mercats carnis han acusat negativament l'impacte de la influència aviar, que va provocar una gran mortalitat d'aus en tota Àsia i part d'Amèrica del Nord, així com el descobriment de casos de encefalopatia espongiforme bovina, o malaltia de les vaques boges, sempre a Amèrica del Nord.
Descens en el mercat de carns
La prohibició d'importar carn produïda a les zones infectades a principis de 2004 va afectar aproximadament un terç de les exportacions de carn en tot el món, una xifra corresponent a 6 milions de tones, constata la FAO. No obstant el caràcter temporal de les prohibicions i el previst augment del mercat mundial de la carn en 2004, ara tot apunta que aquest mercat disminueixi d'un 4 per cent fins arribar als 18,4 milions de tones.
Els experts de carns i productes lactis reunits en Winnipeg analitzaran també l'impacte provocat pel creixement brusc de la importació de carns, llet i els seus derivats en els països en desenvolupament. A més, el grup estudiarà el tema crucial de la provisió de serveis al sector pecuari, cada vegada més sotmès a pressions per defensar la salut dels animals i garantir productes sans i innocus. Congrés Carni Mundial
Aquest any per primera vegada la reunió de la FAO té lloc immediatament després del Congrés Carni Mundial, en el qual han participat els més influents responsables de polítiques agrícoles i experts d'indústria, que van abordar el tema La indústria càrnia mundial en la cruïlla.
Per a Sarris la coincidència de la reunió del Grup Intergovernamental "amb una conferència organitzada externament a la qual han assistit comerciants i productors de carns, responsables de polítiques i altres experts, és una font de sinèrgia que pot potenciar el diàleg i l'intercanvi entre els representants del govern i el sector privat".