DONES RURALS | 22/07/2020  Ruralcat

Culmina amb èxit el projecte de mentoratge professional per a dones del món rural 2020

La iniciativa, que s’emmarca dins del Programa de dones del món rural i marítim 2016-2020 del DARP, ha proporcionat acompanyament a dones del món rural que estan iniciant la seva activitat professional, gràcies a un seguit de mentores que compten amb una àmplia trajectòria en el sector primari.

Dona al camp

L’objectiu del programa és oferir un acompanyament individualitzat a dones del món rural que estan iniciant una activitat professional

A principis de 2020, el DARP va posar en marxa el projecte pilot de mentoratge professional per a dones del món rural, que ha finalitzat amb èxit aquest passat mes de juny. En total, s’ha comptat amb cinc mentores i cinc mentorades i s’han realitzat més de 20 reunions on s’han compartit experiències, dubtes i coneixements. L’objectiu del programa és oferir una eina personalitzada de desenvolupament professional que aporta un acompanyament individualitzat a dones del món rural que estan iniciant una activitat professional. Tot això gràcies al suport de diverses mentores, dones amb projectes i negocis consolidats i amb una trajectòria i experiència destacada al sector.

El projecte, que s’emmarca dins del Programa de dones del món rural i marítim 2016-2020, ha estat coordinat per les Escoles Agràries del Servei de Formació Agrària del DARP. Concretament, aquest any hi ha participat molt activament l’Escola Agrària del Pallars, on la professora Maribel Sala ha coordinat tres grups d’àmbits molt diversos d’arreu del territori de l’Alt Pirineu i l’Aran, que han comptat amb tres mentores i tres mentorades diferents.

Un d’aquests grups ha estat el de ‘Plantes Aromàtiques i Medicinals’ i la mentora ha sigut Anna Sirvent, professional de l’empresa Taüll Orgànics a l’Alta Ribagorça dedicada a la producció i transformació de plantes amb usos medicinals, que ha realitzat el mentoratge a Ester Moreno del Solsonès. En segon lloc, ‘Turisme Rural i Desenvolupament Local’ és un altre àmbit representat en aquest projecte. En aquest cas, Mireia Font, propietària de Casa Leonardo, impulsora de Gratitud Pallars i dinamitzadora econòmica del Pallars Jussà, ha actuat com a mentora i ha assessorat a Urgell Escribà, de la Cooperativa Boumort Indòmit Ecoturisme. Finalment, el darrer bloc, ‘Fruits vermells’, ha comptat amb la mentora Montse Mangues, encarregada de FRUCTUMcat de La Noguera, i ha donat suport a Carolina Solé de La Cerdanya.

Des de l’Escola Agrària d’Amposta, també s’han dut a terme dos mentoratges dinamitzats per la professora Carla Bonfill. Per una banda, s’ha conformat el grup de ‘Productores d’oli’, amb la mentora Maite Pallares, dedicada a l’oli i l’horta ecològica i encarregada de Terra de Burgans, que ha assessorat a Emilia Llambric en la seva explotació. I d’altra banda, es va crear el grup ‘Dones empresàries agràries’, liderat per Begoña Amorós, gerent de Cítrics Terres de l'Ebre, que ha ajudat a Acoraida Arasa d’Agrícola de la Sénia.

                 

                     Foto de presentació del projecte (Font: EA del Pallars)

Des de les Escoles Agràries es valora de forma molt positiva aquesta primera edició. “El programa ha permès crear sinergies i compartir habilitats i aprenentatges entre dones que, en algun moment o altre, han passat pel mateix procés de consolidar projectes professionals i personals”, explica Maribel Sala de l’Escola Agrària del Pallars. “La voluntat i la disposició d’ajudar i contribuir al projecte per part de les mentores i la bona receptivitat de les mentorades han fet possible l’èxit del programa”, conclou Sala.

La crisi sanitària del COVID-19 ha fet necessària una reorientació del format de les sessions que, en moltes ocasions, s’han realitzat de forma telemàtica a través de plataformes de videoconferència.

Des del DARP ja s’està treballant en el proper programa de mentoratge professional per a dones del món rural que s’iniciarà el gener de 2021, amb l’objectiu de seguir contribuint i donant recursos a totes aquelles professionals que volen consolidar i tirar endavant el seu projecte professional.  

Font: Servei de Formació Agrària