SEGURETAT ALIMENTÀRIA | 14/06/2004  Ruralcat

La UE espera que els seus productes puguin entrar aviat al mercat australià

En el termini d¿un mes, la Comissió Europea (CE) espera arribar amb un acord amb Austràlia per tal que el productes de la Unió Europea puguin accedir als mercats australians. Fa anys que aquest país aplica una estricta quarantena a molts productes agrícoles forans.

La Unió Europea (UE) "pressionarà" per aconseguir una solució que permeti reactivar les seves exportacions a Austràlia, segons va explicar un representant de la CE durant una reunió del Comitè 133 - format per representants de Comerç dels països comunitaris -.
La CE ha afirmat que si en un mes no hi ha solucions, "es reactivarà el cas" davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC), encara que va aconsellar als Estats membres que sol·licitin permisos per enviar a Austràlia carn de pollastre, per a veure la reacció de les autoritats d'aquest país.
Des de 1998, Austràlia no autoritza les importacions de molts productes, com pomes, pastanagues, tomàquets o qualsevol tipus de carn (siguin animals vius o morts).
La política seguida per la Comissió del Comerç d¿Austràlia fins al moment ha estat molt conservadora en la seva visió de la quarantena, ja que ¿essent una illa continent, no té moltes de les malalties i plagues que hi ha a altres països¿ i es vol evitar la seva introducció al país.
La UE ja va presentar una denúncia davant l¿OMC contra l'actuació australiana i va sol·licitar que un grup d'experts es pronunciés sobre la seva legalitat.
Recerca de solucions positives per ambdues parts
La Comissió Europea, en nom de la UE, i les autoritats australianes estan intentant trobar solucions positives per a les dues parts a aquest conflicte.
Van assenyalar que durant els últims mesos, Austràlia ha fet "esforços significatius" com l'establiment d'un sistema nou per regular les importacions de carn i l'entrada de tomàquets holandesos. A més preveu noves polítiques per als cítrics italians.
En una reunió a finals d'abril, Austràlia va assegurar als representants comunitaris que ha començat "l¿anàlisi de riscos" sobre les importacions de carn de pollastre i es va comprometre a una major "transparència" en les regles per a l'admissió de productes hortofrutícoles.
A més, Austràlia estudiarà com reduir els retards en la tramitació de sol·licituds dels operadors de la UE.