AGRICULTURA ECOLÒGICA | 13/06/2004  Ruralcat

La CE proposa 21 iniciatives per impulsar l¿agricultura ecològica

La Comissió Europea s¿ha proposat potenciar l¿agricultura ecològica. L¿augment de la demanda i el nombre cada cop més gran d¿agricultors que aposten per conrear sense productes químics han dut a l¿Executiu comunitari a elaborar un pla amb 21 mesures per fomentar l¿agricultura ecològica.

Els quatre grans objectius de l¿anomenat "Pla d¿acció europeu per als aliments ecològics i l¿agricultura ecològica" són millorar la informació, augmentar l¿eficiència dels diners públics destinats a desenvolupament rural, potenciar la investigació i reforçar les normes i els requisits d¿importació i inspecció. Pel que fa el primer dels objectius, segons la Comissió, els consumidors europeus no estan prou informats dels beneficis de l¿agricultura ecològica. Per això es realitzaran campanyes d¿informació a nivell comunitari destinades a consumidors, agents econòmics, menjadors públics, etc. A més, s¿establirà un logotip europeu que identifiqui la producció ecològica. L¿eficiència dels diners públics destinats a desenvolupament rural es vol aconseguir fent un ús complert dels programes de desenvolupament rural. Actualment, aquests programes contemplen ajudes als productors ecològics, però per desconeixement el gruix d¿aquests programes es destina a desenvolupament d¿infraestrutures. El tercer dels objectius del Pla d¿acció, que es presentarà durant el proper Consell d¿Agricultura, vol potenciar la investigació per augmentar la capacitat de producció. Aquesta iniciativa inclou l¿adopció de programes d¿investigació en universitats o laboratoris i la formació en les explotacions. Ara per ara, l¿agricultura ecològica es caracteritza per ser més costosa, tant pel productor com pel consumidor. És necessari doncs, armonitzar les normes de producció i els controls. COPA-COGECA valora possitivament el pla
Tant el COPA (Comitè de les Organizacions Professionals Agràries) com la COGECA (Confederació General de les Cooperatives Agràries de la Unió Europea) veuen amb bons ulls aquest Pla d¿Acció. Tot i això lamenten que no s¿incentivi l¿organització interprofessional de les cadenes de producció. Segons COPA-COGECA aquest és un element clau per tal d¿abaratir els costos. El COPA i la COGECA consideren especialment encertada la iniciativa de llençar una campanya informativa a nivell europeu i potenciar un logotip identificatiu. Per altra banda, també posen especial ènfasi en la necesssitat de reforçar el control de les importacions.