INNOVACIÓ | 08/06/2004  Ruralcat

Presenten el primer tastador electrònic de vins

Un grup de vuit empreses i tres centres d¿investigació europeus han presentat el primer tastador electrònics de vins. Es tracta d¿un aparell de la mida d¿un microones que permet determinar les característiques organolèptiques del vi amb gran precisió.

Percepcions del vi

El funcionament és senzill. Cal introduir una mostra del vi al tastador i en uns quinze minuts l¿aparell elabora una completa informació del producte que inclou la varietat de raïm amb què s¿ha elaborat o el temps que ha passat en bóta de roure. Els investigadors han provat el tastador amb més de dos-cents vins i, a hores d¿ara, consideren finalitzada amb èxit la fase d¿investigació. El proper pas és patentar l¿invent i fabricar-lo en sèrie per comercialitzar-lo. Tot i que de moment aquest aparell no pot substituir la feina de l¿enòleg, els seus ulls, nas i boca electrònics li permeten fer un anàlisi sensorial de gran utilitat. Una de les possibles aplicacions, per exemple, seria la lluita contra el frau ja que permetria controlar que els vins compleixen les directrius europees de qualitat. El Sistema de sensor integrat per a la caracterització organolèptica de vins, que és el nom tècnic del tastador electrònic, ha estat desenvolupat per vuit empreses de quatre països europeus i tres centres d'investigació espanyols. El projecte s¿ha perllongat durant dos anys i forma part del programa CRAFT de la Unió Europea per a la promoció de la Recerca i Desenvolupament en les petites i mitjanes empreses. El milió d¿euros que ha costat el tastador ha estat finançat a parts iguals amb fons europeus i recursos dels grup d¿empreses i els centres d¿investigació.

Informació relacionada