INVESTIGACIÓ VITIVINÍCOLA | 07/06/2004  Ruralcat

L¿IRTA i Codorniu estudiaran com millorar el reg de les vinyes i la qualitat del vi

L¿Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentaria (IRTA) i l¿empresa vinícola Codorniu han creat la Unitat Mixta d¿Investigació en matèria de reg aplicat a la vinya. L¿objectiu és conèixer les millors condicions de reg de les vinyes per tal d¿obtenir vins de millor qualitat amb unes quantitats moderades de producció que no provoquin problemes d¿excedents.

Els treballs d¿investigació es centraran en els caves i els vins de Raïmat que Codorniu té a Lleida. Les tasques tenen una durada prevista de tres anys i l¿empresa vinícola aportarà un total de 120.000 euros.
El conseller d¿Agricultura, Antoni Siurana, va presidir l¿acte de presentació de la nova unitat, que vol realitzar accions continuades d¿investigació i desenvolupament en diversos àmbits. Destaquen el desenvolupament de metodologies específiques del reg de precisió i l¿estudi del comportament de la vinya i la qualitat del vi en funció de les diferents estratègies de reg aplicades.
Les virtuts del reg localitzat La aplicació de tècniques de reg controlat es perfila com una bona pràctica que pot millorar la qualitat del vi. L¿aportació de determinades dosis d¿aigua en moments concrets són el millor vehicle per aportar fertilitzants al llarg de tot el cicle evolutiu del raïm.
Aquesta pràctica és especialment beneficiosa en cas de manca de pluges, que pot provocar falta d¿humitat en el sòl i afectar al creixement i maduració del raïm. En definitiva, aquestes carències poden afectar la composició del raïm, augmentant la probabilitat que el vi resultant sigui de més baixa qualitat.
A països com Austràlia, Xile, Sud-àfrica o la regió de Califòrnia, als Estats Units, ja s¿apliquen tècniques de reg localitzat amb bons resultats. Els seus vins guanyen consumidors dia a dia, fins i tot a Europa, ja que presenten una bona relació qualitat ¿ preu i una bona presentació.
De tota manera, cal definir les quantitats adients de reg per a cada territori, adequant-les al terreny i el clima, tasca que ara comença la nova Unitat Mixta.

Informació relacionada