GESTIÓ FORESTAL | 13/08/2020  Ruralcat

El consum de biomassa forestal va créixer un 12,5% l'any 2019 a Catalunya

El consum d’aquesta font autòctona d’energia renovable va permetre reduir en 143.912 tones l’emissió de gasos causants de l’efecte hivernacle.

Fusta

L'increment en el consum s’ha concentrat en l’estella (22%) i el pèl·let (31%)

El consum de biomassa a Catalunya va créixer un 12,5% l’any 2019 i va assolir les 434,8 tones, segons les dades del balanç anual de l’Estratègia per promoure l’aprofitament de la biomassa forestal i agrícola. Aquesta xifra implica que el consum de biomassa s’ha gairebé duplicat des l’any 2013 –l'any anterior a la posada en marxa de l’Estratègia-, malgrat haver competit amb un entorn de preus baixos d’altres combustibles d’origen fòssil.

La biomassa forestal és una font energètica renovable d’origen local, i el seu aprofitament contribueix a una millor gestió dels recursos del país.

L'increment en el consum s’ha concentrat en l’estella (22%) i el pèl·let (31%), que són productes que s’utilitzen en tecnologies més eficients i per als quals existeixen certificacions voluntàries de qualitat. Per la seva banda, el consum de llenya es va mantenir estable. Aquestes dades posen de manifest que s'ha consolidat el teixit productiu a partir d’una matèria primera provinent de boscos locals. De fet, la superfície forestal aprofitada per als usos energètics ha augmentat un 12,5%, fins a les 18.115 hectàrees, i els productes que guanyen quota de mercat són els que requereixen processos d’elaboració.  

El consum d’aquesta font autòctona d’energia renovable va permetre reduir en 143.912 tones l’emissió de gasos causants de l’efecte hivernacle. A més d’ajudar a mitigar el canvi climàtic, l’aprofitament de la biomassa fomenta la prevenció d’incendis i millora l’estat dels boscos, al posar en valor un producte que possibilita la gestió sostenible del bosc; afavoreix l’adaptació dels ecosistemes, per tal que aquests siguin més resilients als efectes del canvi climàtic i amb estructures que beneficien la disponibilitat d’aigua, i contribueix a la recuperació econòmica del sector forestal i a la dinamització de les zones rurals. 

L’Estratègia catalana per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola té per objectiu fomentar l’ús energètic d'aquest recurs al nostre país, d’acord amb la cooperació dels diferents departaments de la Generalitat i la coordinació de les actuacions de l’entorn. Aquesta estratègia és imprescindible per aconseguir el compliment dels objectius energètics, forestals, socioeconòmics i els vinculats al canvi climàtic que s’ha fixat Catalunya en el marc de les legislacions i iniciatives internacionals, europees i estatals.

Font: DARP