SANITAT VEGETAL | 21/08/2020  Ruralcat

La UE estableix noves mesures per evitar la propagació del virus rugós del tomàquet

Aquesta plaga pot suposar un important problema fitosanitari per a la Unió Europea, en particular per a la producció de tomàquet i pebrot.

El virus rugós del tomàquet

El virus rugós del tomàquet (ToBRFV) és un nou Tobamovirus que pot afectar tomàquet i pebrot, principalment

El passat 12 d’agost es va publicar el Reglament d’execució (UE) 2020/1191 de la Comissió Europea per el qual s'estableixen les mesures per tal d’evitar la introducció i propagació del virus rugós del tomàquet (ToBRFV) i pel qual es deroga la decisió d’execució (UE) 2019/1615. 

Aquest nou virus no està actualment inclòs a la llista de plagues quarantenàries de la Unió Europea ni a la de plagues regulades no quarantenàries que figuren en el Reglament d'Execució (UE) 2019/2072 de la Comissió. No obstant això, des 2018 els Estats membres han notificat brots d’aquest virus en cultius de tomàquet del seu territori i les mesures adoptades per controlar-la. Alemanya i Itàlia van realitzar, el 2018 i 2019 respectivament, unes anàlisis de risc de plagues que van demostrar que aquesta plaga i els seus efectes nocius podien suposar un important problema fitosanitari per a la Unió Europea, en particular per a la producció de tomàquet i pebrot. 

El virus rugós del tomàquet (ToBRFV) és un nou Tobamovirus que pot afectar tomàquet i pebrot, principalment. Els principals hostes d’aquest virus són el tomàquet i el pebrot, tot i que sembla que també podria arribar a afectar altres cultius com el tabac o la quinoa; ornamentals com la petúnia, o adventícies com el Solanum nigrum o el Chenopodiastrum murale.

Després de l'adopció de la Decisió d'Execució (UE) 2019/1615, s'ha recopilat informació científica més recent sobre la propagació d’aquest virus i els mètodes d'anàlisi, que ha demostrat la necessitat de comptar amb mesures més detallades que les establertes d'acord a aquesta decisió.

S’adjunta enllaç al Full Informatiu.

Qualsevol sospita de la presència d'aquest virus cal notificar-la al Servei de Sanitat Vegetal.

Font: Sanitat Vegetal