COLLITA ESCASSA | 26/05/2004  Ruralcat

La propera campanya de la fruita a Lleida només necessitarà 2.300 temporers

Els pagesos lleidatans podran donar feina aquest estiu a poc més de 2.300 temporers, segons les dades facilitades pel subdelegat del Govern central a Lleida, José Ángel Flores, després d'entrevistar-se amb els alcaldes, sindicats, forces de seguretat i col.lectius agraris implicats en l'organització de la campanya de la fruita.

L¿escassa collita que es preveu, no superior al 60% de la del 2003, ha fet retallar les contractacions d¿immigrants en origen. Segons José Ángel Flores, amb les mateixes 2.306 persones de la campanya anterior es podran cobrir suficientment les necessitats de mà d¿obra d¿enguany. En aquesta reunió han participat el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Jaume Gilabert, així com representants de sindicats i organitzacions empresarials agràries, que han coincidit a assenyalar que la campanya pot complicar-se davant l'arribada massiva d'immigrants estrangers a la recerca de treball. Per tot això, el subdelegat del govern ha insistit que ¿és responsabilitat de tots frenar l'efecte crida d'altres anys i que tot el món sàpiga que només necessitarem un nombre determinat de temporers, que en la seva majoria són contractats en origen¿. José Ángel Flores ha anunciat que aquest dijous es reunirà amb organitzacions no governamentals, associacions d'immigrants i personal de suport a la campanya de la fruita per a coordinar les ajudes que es puguin generar per als immigrants estrangers que arribin a Lleida i no tinguin allotjament, i que esperin trobar treball.
De moment, tot i algun petit incident a Tàrrega, Soses o Aitona, els alcaldes de les localitats lleidatanes que tradicionalment acullen més immigrants estrangers que busquen treball com a temporers han informat que no hi ha cap símptoma de conflictivitat. Construcció d¿allotjaments pels temporers
D¿altra banda, el Consell Executiu de la Generalitat ha acordat atorgar 901.518 euros en subvencions per a la construcció d'allotjaments destinats a treballadors temporers. El govern català va iniciar durant el 2001 la convocatòria d'ajudes destinades a promoure la creació de noves places d'allotjament per a treballadors de campanya com a mesura d'integració social i evitar les repercussions negatives de la migracions no desitjades.
Aquestes ajudes de la Generalitat beneficien a ajuntaments, associacions, cooperatives i persones jurídiques sense afany de lucre que promoguin la construcció o rehabilitació d'allotjaments en explotacions agropecuàries, amb una ocupació màxima de 50 places.