70.000 persones visiten la Fira de formatges Artesans del Pirineu
La 20a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, a La Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, ha estat tot un èxit. El DAAM hi ha presentat el Pòster dels Formatges de Catalunya.
Alguns del formatges del Pòster dels formatges de Catalunya
Aquest cap de setmana ha tingut lloc la Fira de Sant Ermengol de la Seu d'Urgell, que enguany ha celebrat la 20a edició de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, una trobada d'artesans formatgers que s'ha convertit en un punt de trobada de referència per a tots els amants dels formatges.
L’esdeveniment ha estrenat el logotip “La Seu d'Urgell, capital del formatge”, i hi han participat un total de 43 formatgeries: 42 formatgeries del Pirineu, de les quals el 50% són del Pirineu català. El formatge convidat ha estat el Waister di Rela Riccardo de l'Altipiano di Asiago, Veneto (Itàlia).
A més de les 350 parades on els artesans han venut els seus productes, a l’entorn a la Fira també s’hi han celebrat diferents activitats complementàries com la Jornada Tècnica “Per què ens agraden tant els formatges? El valor sensorial”, les Aules de tast, i els tastos guiats i les visites a la ruta del formatge.
A més a més, 13 restaurants de l’Alt Urgell i la Cerdanya han ofert durant els dies de la fira àpats elaborats amb formatges de les dues comarques, i quatre restaurants de la Seu han presentat menús on els formatges artesans tenen tot el protagonisme.
Els guanyadors del Concurs de Formatges artesans dels Pirineus 2014 han estat: Serrat Gros (categoria Tupí- Gaztazaharra), Altejó de Molí de Ger (formatges de vaca), Tou d’ovella de Formatgeria de Taüll (ovella-pasta tova), La Carbassa de Vall de Meranges (ovella-quallada enzimàtica), Cuirols (cabra-quallada àcida), Tomme d’Aydius de La Ferme du Bignau (cabra-quallada enzimàtica), Villa Villera (Mató) i Lo Pelat d’Ossera de Serrat Gros (formatges amb condiments).
Presentat el Pòster dels formatges de Catalunya
Representants de Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, l’Associació Catalana de Ramaders i Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA) i adminsitracions locals han presidit la presentación del Pòster dels formatges de Catalunya.
Aquest pòster divulgatiu reuneix un total de 20 formatges elaborats artesanalment a Catalunya, on estan fotografiats i se’n fa una breu descripció de quin tipus de llet estan fets i de la zona del país on s’elaboren.
Segons dades que ha ofert el president d’ACREFA, el primer pòster de formatges de Catalunya es va editar l’any 1982 i contenia 8 tipus de formatges. “L’increment de formatges han anat paral·lel a l’increment de públic i del món gastronòmic”, ha remarcat Antoni Chueca. Actualment el sector artesà formatger compta amb unes 125-150 formatgeries a Catalunya que generen uns 300/350 llocs de treball directes i a nivell econòmic s’estima que mou uns 30-40 milions d’euros a l’any.