FITXA TÈCNICA | 23/10/2014  RuralCat

Recomanacions sobre les varietats d'ordi i blat de tardor per a la campanya 2014-15

El DAAM ha publicat les fitxes tècniques número 48 i 49 amb els resultats dels assaigs de noves varietats d'ordi i blat de tardor que ha dut a terme l'IRTA. Les varietats que mostren una millor adaptació a totes les zones són CCB INGENIO i CHAMBO (blat), i PEWTER, GRAPHIC, CIERZO, COMETA, YURIKO i MESETA (ordi).

Assaig de varietats de blat en sembra de tardor a Solsona (Solsonès). Campanya 2013-14.

Assaig de varietats de blat en sembra de tardor a Solsona (Solsonès). Campanya 2013-14.

L’ordi i blat són els cereals més cultivats a l’hivern a Catalunya. Per això, l’IRTA realitza cada any assaigs per avaluar l’adaptació de les noves varietats comercials a diferents zones de producció.

El 50 % de la superfície de cereal d’hivern que es cultiva a Catalunya està dedicat al cultiu d’ordi. La major part es sembra a la tardor, tant amb varietats d’hivern com alternatives.

Després de l’ordi, el blat és l’espècie de cereal més cultivada a Catalunya. A la campanya 2013-14 el blat ha representat un 33% de tota la superfície de cereal cultivada al nostre país. Les varietats de blat d’hivern o cicle llarg es sembren a mitja tardor, entre finals d’octubre i finals de novembre, i s’adapten bé en zones amb pluviometries anuals superiors als 600 mm.

En aquestes fitxes tècniques podrem veure dades i gràfics dels resultats dels assaigs i ens ofereixen tot un seguit de recomanacions per a la campanya 2014-15.

 

Recomanacions per a la campanya d’ordi:

 

Durant la campanya 2013-14 s’han establert a Catalunya cinc assaigs per tal d’avaluar el comportament de les noves varietats comercials d’ordi en sembres de tardor: Vilobí d’Onyar (Girona Interior), Solsona i Vic (secans frescals), Artesa de Segre (secans semifrescals) i Verdú (secans semiàrids).

Les varietats PEWTER, GRAPHIC, CIERZO, COMETA, YURIKO i MESETA mostren una bona adaptació en sembres de tardor en la majoria de zones productores.

 

Per zones, les varietats destacades serien:

  • Girona Interior: GRAPHIC, YURIKO, COMETA, CIERZO, MESETA, ORCHESTA, PEWTER, TRAVELER i AGUEDA.
  • Secans semifrescals: COMETA, ANAKIN, CIERZO, ROCIO, GRAPHIC, FLANELLE, PEWTER i YURIKO.
  • Secans frescals: PEWTER, YURIKO, GRAPHIC, ANAKIN, COMETA, ENCARNA, ORCHESTA, CIERZO, MESETA, AGUEDA, BASTILLE, TUDELA i ZEPPELIN.
  • Secans semiàrids: PEWTER, ANAKIN, MESETA, GRAPHIC, YURIKO, AGUEDA i TUDELA.

 

Per varietats, les característiques es poden resumir de la següent manera:

  • AGUEDA: molt precoç a espigat. De tipus alternatiu. Planta de talla baixa i bona capacitat de fillolament.
  • ANAKIN: varietat alternativa de cicle tardà. Resistent a l’ajagut i sensible a rincosporiosi.
  • CIERZO: varietat de 6 rengles. Sensible a ajagut.
  • COMETA: molt precoç a espigat. Sensible a cendrosa i helmintosporiosi. Resistent a rincosporiosi.
  • ENCARNA: pes específic alt. Sensible a l’ajagut.
  • FARANDOLE: pes específic alt. Planta de talla alta.
  • FLANELLE: ordi d’hivern. Pes específic alt. Sensible a ajagut. Bona capacitat de fillolament.
  • GRAPHIC: espigat mitjà a tardà. Varietat alternativa. Sensible a malalties foliars, especialment rincosporiosi.
  • HISPANIC: molt precoç a espigat. Sensible a ajagut i helmintosporiosi. Bona capacitat de fillolament.
  • MESETA: ordi d’hivern. Pes específic alt. Bona capacitat de fillolament i sanitat.
  • NURE: molt precoç a espigat. Sensible a ajagut. Pes específic alt.
  • ORCHESTA: resistent a rincosporiosi. Sensible a ajagut.
  • PEWTER: espigat tardà. Sensible a helmintosporiosi. Talla baixa. Varietat alternativa, apreciada en malteria.
  • ROCIO: cicle precoç a mitjà. Bon pes específic del gra.
  • TUDELA: varietat d’hivern de 6 rengles. Precoç a espigat. Planta de talla alta. Bona sanitat.
  • YURIKO: varietat de 6 rengles. Molt precoç a espigat. Planta de talla alta. Baix fillolament.

 

Recomanacions per a la campanya de blat

 

Els assaigs de l’IRTA s’han dut a terme a: un a Vilobi d’Onyar (La Selva), a la zona de Girona interior; dos a la zona de secans frescals: un a Vic (Osona) i l’altre a Solsona (Solsones). El quart assaig s’ha dut a terme a Artesa de Segre (La Noguera), a la zona de secans semifrescals.

Les varietats CCB INGENIO i CHAMBO han mostrat un bona adaptació a totes les zones.
 

Per zones, les varietats destacades serien:

  • Girona interior: CHAMBO, BANDERA, BOTTICELLI, CCB INGENIO, IDALGO, EXOTIC, NOGAL, SOLEDAD, ALEDOR, AVELINO i VIRIATO.
  • Secans frescals: EXOTIC, CHAMBO, SOLLARIO, BANDERA, AGUILA, CCB, INGENIO, RIMBAUD, SY ALTEO, VIRIATO, SOLEDAD, AVELINO, ALTAMIRA i SUBLIM.
  • Secans semifrescals: IDALGO.

 

Per varietats, les característiques es poden resumir de la següent manera:

  • AGUILA: blat sense aresta d’espigat tardà i talla baixa. Sembla relativament resistent a rovell groc.
  • ALTAMIRA: planta de talla alta. Bon pes específic del gra.
  • AVELINO: fins ara no s’ha mostrat gaire susceptible a rovell groc. Valors de pes específic habitualment alts.
  • BANDERA: molt precoç a espigat. Pes específic alt. Bona capacitat de fillolament. Molt sensible a rovell groc.
  • BOTTICELLI: precoç a espigat. Pes específic del gra molt alt. Bona capacitat de fillolament. Resistent a rovell groc.
  • CCB INGENIO: sensible a ajagut. Capacitat de fillolament quelcom baixa. Pes específic del gra alt.
  • CHAMBO: blat sense aresta. Resistent a l’ajagut. Sembla bastant resistent a rovell groc.
  • EXOTIC: mostra bona resistència a rovell groc. Bona capacitat de fillolament.
  • IDALGO: precoç a espigat. Planta de talla alta sensible a l’ajagut. Resistent a rovell groc. Bon pes específic del gra.
  • NOGAL: precoç a espigat. Bon pes específic del gra. Sensible a mal de peu. Ofereix valors alts de proteïna.
  • PALEDOR: sense aresta. Espigat tardà. Resistent a l’ajagut.
  • RIMBAUD: sense aresta. Espigat tardà. Resistent a l’ajagut.
  • SOLEDAD: blat sense aresta. Pes específic bastant alt.
  • SOLLARIO: blat sense aresta. Sembla sensible a rovell groc. Bon pes específic del gra.
  • VIRIATO: planta de talla alta amb relativa resistència a rovell groc. Bon pes específic del gra.