POSSIBLE AUGMENT DEL PREU DE L'AVELLANA | 12/05/2004  Ruralcat

Els productors de fruits secs demanaran al MAPA que la Unió Europea mantingui les ajudes a l¿ametlla

Les cooperatives i productors espanyols de fruits secs sol.licitaran una reunió amb responsables del Ministeri d'Agricultura (MAPA) perquè demanin a la Unió Europea (UE) la concessió de la totalitat de les ajudes a l'ametlla, tot i la reducció de la producció provocada per les gelades.

Avellanes

El director de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Joan Gené, va explicar que les ajudes s'atorguen a través dels programes operatius, que exigeixen que la producció es comercialitzi per a rebre la subvenció. I atès que la producció espanyola caurà el 62,5% en l'actual campanya fins a només 11.000 tones, la comercialització també disminuirà en la mateixa quantia i amb ella la suma de les ajudes. Perquè la Unió Europea faci efectiu la totalitat dels programes operatius és necessari que el Govern espanyol, davant aquesta reducció de la producció, elevi una petició a la Comissió Europea, ja que la resta de països productors europeus no han sofert mals per gelades i esperen una campanya normal. Reunió de cooperatives i productors europeus Gené, que va ser l¿encarregat de coordinar la reunió de cooperatives i productors europeus del sector que va tenir lloc dimecres a Brussel·les, amb representació de països com França, Itàlia, Grècia, República Txeca i Polònia, va anunciar que en la mateixa reunió se sol·licitarà al MAPA una aplicació distinta de la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) en el sector dels fruits secs, per a adoptar criteris similars als d'Itàlia.
Mentre Espanya vincula les ajudes estatals a les comunitàries, Itàlia reparteix el sobre comunitari de forma independent, i això suposa una major aportació per hectàrea. Augment del preu mundial de l¿avellana D'altra banda, Gené va detallar que s'espera un augment del preu mundial de l¿avellana a causa d'una previsible caiguda en la producció de Turquia, que habitualment ronda les 100.000 tones però que en aquesta campanya s'ha vist afectada per un hivern rigorosament fred. Gené va matisar, no obstant, que aquestes previsions hauran de confirmar-se el proper mes de juliol, quan es reuneixin amb els productors turcs i coneguin les dades de producció definitives del país otomà. Durant el 2003, el preu en origen del quilo d'avellana va ser d¿uns 1,8 euros (2,2 dòlars), mentre que aquest any 2004 està pujant i gairebé ja ha arribat als 2,9 euros (3,5 dòlars). Es preveu que en el proper 2005 pugui arribar als 3,3 euros (4 dòlars) per quilogram.