ESTUDIS | 15/09/2020  Ruralcat

La Renda Agrària catalana creix un 5,4% el 2019

L’increment anual de la renda agrària és degut, principalment, als preus dels productes ramaders, en concret als del sector porcí (+18,65%), que van ser molt favorables durant l’any 2019.

Granja porcina

A nivell de Renda agrària real la xifra assolida el 2019 és de 1.734,7 milions d’euros

La Renda Agrària de Catalunya va registrar el 2019 un increment del 5,44% respecte a la de 2018, en situar-se en 1.971,7 milions d’euros (a preus corrents), segons l’estimació del Servei d’Estadístiques i Preus Agroalimentaris del Gabinet Tècnic del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP). A nivell de Renda agrària real (deflactada), la xifra assolida el 2019 és de 1.734,7 milions d’euros, un 3,62% més respecte l’any precedent.

L’increment de la renda agrària és degut, principalment, als preus dels productes ramaders, en concret als del sector porcí (+18,65%), que van ser molt favorables durant l’any 2019. En canvi, la quantitat física, tant de la producció ramadera com agrícola va disminuir lleugerament en un 5,15% i un 1%, respectivament. Els preus del sector agrícola tampoc no van ajudar (-3,95%). En valor econòmic, l’augment de preus del porcí va suposar una injecció al sector ramader de 234,76 milions d’euros.

                           

Gràfic evolució Renda Agrària. Font: Gabinet Tècnic. Servei d'Estadístiques i Preus Agroalimentaris. DARP

Pel que fa als sectors agrícoles, la disminució generalitzada ha estat d’un 4,91% en valor. El sector dels cereals (-66,27 milions d’euros) i l’oli d’oliva (-38,93 milions d’euros) han sofert un descens de la producció física d’un -20,93% i un -39,81%, respectivament, que en el cas de l’oli d’oliva, a més, ha vingut acompanyada també de la disminució dels preus (-25,72%). Aquesta disminució dels preus també es dona en el raïm (-28,38%) i el vi i el most (-16,34%). Els sectors agrícoles que augmenten respecte a l’any anterior han estat la fruita seca (+24,76 milions d’euros), les plantes farratgeres (+23,76 milions d’euros) i les hortalisses (+22,21 milions d’euros).

Finalment, cal assenyalar que els consums intermedis (davallada de la despesa en la quantitat física dels aliments per a bestiar) i el valor de les subvencions també van ser favorables, fent que l’any 2019 hagi estat un any positiu pel que fa a la renda agrària.

La informació completa es troba a l’enllaç següent:

http://agricultura.gencat.cat/ca/departament/estadistiques/economia/renda-agraria/dades/

Font: DARP

El més llegit

Jornades tècniques en línia del 23 al 29 de novembre

Catalunya comptarà amb la seva Estratègia de la Bioeconomia

El proper 23 de novembre s’obren les inscripcions a nous cursos a distància