Naixement històric a Catalunya de tortugues marines
És la primera vegada que es té constància a les comarques de Tarragona, i és un fet poc habitual a la costa nord de la mediterrània. La zona del niu s'ha acordonat i hi ha un dispositiu de vigilància a l'espera que puguin néixer nous exemplars d'aquesta espècie en perill d'extinció.
La tortuga babaua nascuda dimarts. Font: DAAM
Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han confirmat el naixement d’una vintena de tortugues babaua (Caretta caretta) a la platja Llarga de Tarragona.
Aquesta és la primera vegada que es té constància a les comarques de Tarragona del naixement de forma natural d’exemplars d’aquesta espècie en perill d’extinció. Hi ha referències d’un naixement semblant al delta de la Tordera fa pocs anys i un cas aïllat a Premià de Mar així com el d’un neonat trobat mort el segle passat al Delta de l’Ebre.
Aquest fet és històric al nostre litoral ja que les tortugues babaues fan poques postes a la riba nord de la mediterrània tradicionalment menys apropiada per aquesta espècie de sang freda en gaudir de temperatures més baixes que la costa africana, on n’hi ha regularment, i pot marcar una tendència a ampliar la seva àrea de reproducció habitual.
L’espècie, per tant, ha demostrat que pot criar de forma natural a Catalunya fet que a nivell científic és molt determinant i marcarà un abans i un després en la conservació de la tortuga marina a Catalunya de la qual es dubtava que es pogués reproduir a casa nostra de forma natural i de la que en el 2014 ja portem quatre intents, dos d’ells amb èxit, amb aquest de Tarragona.
Un descobriment fet gràcies a la la col·laboració ciutadana
Va ser el passat dilluns, quan uns particulars van trobar tortuguetes prop de l’aigua i van donar l’avís. Després, els Agents Rurals van acordonar la zona on hi era el niu i al vespre es van desplaçar tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina per passar la nit fent guàrdia a l’espera d’algun nou naixement. El vespre del dimarts va emergir a la superfície del niu una nova tortugueta, que va poder ser mesurada, pesada i de la qual es va extreure una mostra genètica per tal de conèixer més sobre aquesta espècie. Es dóna la circumstància que investigacions recents de la Universitat de Barcelona, amb la qual la Xarxa de Rescat col·labora, han demostrat la història d’aquesta espècie lligada a colonitzacions i èpoques glacials, la qual cosa explicaria la seva distribució actual i ajudaria a preveure escenaris futurs.
Les eclosions poden durar fins a una setmana si atenem a les dades de la Mediterrània Oriental, i pel què fa l’accés al niu, la recerca de les closques d’ou i altres restes per poder-los estudiar genèticament i per veure la relació amb la tortuga que va pondre els ous a la Platja de l’Arrabassada, s’haurà d’esperar al criteri tècnic dels especialistes.
La tortuga que va fer aquesta posta a la Platja Llarga hauria sigut anterior, entre una setmana i quinze dies es calcula, a la que va fer una tortuga a la platja de l’Arrabassada, també a Tarragona el passat 25 d’agost a la nit. En aquella ocasió membres de la Xarxa de Fauna Marina van trobar el niu, van desenterrar 89 ous i els van traslladar a una zona més protegida i menys freqüentada del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Aquests ous estan en el seu dia 64 d’incubació i el Departament d’Agricultura està monitoritzant aquesta posta que té controlada periòdicament.
Des del Departament d’Agricultura es vol agrair la col·laboració ciutadana que ha permès que les tortugues hagin pogut anar cap al mar i recorda que manipular una espècie en perill d’extinció està totalment prohibit per la llei estatal 42/2007 de patrimoni natural i biodiversitat i això inclou els seus ous i nius.
Les costes catalanes són riques en espècies amenaçades
Les costes catalanes són riques en espècies amenaçades. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament pretén conèixer millor aquestes espècies i poblacions per protegir-los acuradament. Dos de cada tres tortugues marines que es rescaten són de litoral de Tarragona.
La Xarxa, liderada per personal tècnic del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, amb la participació dels centres de fauna, els espais naturals protegits i els Agents Rurals desplegats pel litoral català, té com a objectiu principal establir un sistema àgil de rescat de fauna marina i donar assistència als animals vius. En coordinació amb el telèfon d’emergències a Catalunya (112) tracta, a més, d’identificar les causes de mortalitat i de garantir una recollida de dades organitzada per conèixer més i millor la biodiversitat marina a Catalunya.
El seguiment i l’anàlisi de fets com els d’ahir permeten gestionar millor aquest important patrimoni natural i a la vegada conèixer millor la dinàmica poblacional de les espècies i els seus moviments per la costa catalana.