El comerç exterior de fruita es manté malgrat el veto rus
A Catalunya, fins a l'agost, han augmentat les exportacions de poma, pera, préssec i nectarina i les importacions han disminuït en general. Un factor clau és l'increment experimentat en països com Aràbia Saudita, Algèria, Emirats Àrabs, Israel i l'entrada d'altres com Bangladesh, Burkina Faso, Mauricio i Filipines.
Segons les darreres dades presentades per Afrucat amb motiu de la celebració de la seva 5a convenció celebrada a Girona el 7 de novembre, tot i el tancament del mercat rus, el comerç exterior fins a l’agost no s’ha vist excessivament afectat gràcies a una “reestructuració” dels destins.
Els experts fan incidència en l'increment sofert per països com Aràbia Saudita, Algèria, Emirats Àrabs, Israel i l'entrada en l'escena d'altres com Bangladesh, Burkina Faso, Mauricio i Filipines. També assenyalen un lleuger retrocés en les importacions de poma (-2%) en tots els països, a excepció de França, Marroc, Portugal i Uruguai. I resten prudents pel que fa a l’evolució de la campanya de fruita de llavor.
Els membres de la taula rodona han estat d'acord a fixar com a repte l'apertura de nous mercats però també han assenyalat la dificultat per establir nous protocols d'exportació i sobretot la necessitat de que Europa negociï aquests protocols en bloc i no que cada país ho faci pel seu compte.
El sector també considera que la Comissió europea ha de ser més diligent en l'aplicació de mesures de gestió de crisi ja que podrien evitar caigudes de preus i desequilibris del mercat.
Cal millorar la gestió de les crisis, els protocols d’exportació i el consum intern
En aquest sentit, el gerent de l'organització europea Freshfel, Philippe Binard, ha destacat que en el cas del veto rus s'ha trobat a faltar el principi de reciprocitat i solidaritat entre països ja que, si bé Europa donava suport al G-7 en la seva condemna a l'Estat rus i en patia el veto, es mantenien les dificultats per exportar a països com els EEUU, Canadà, Japó o Austràlia.
Binard manté que metre que Europa rep 6 milions de tones de fruita de països tercers només en pot exportar 350.000 tones per problemes de barreres i protocols fitosanitaris.
Pel que fa a la pèrdua de consum, un altre dels problemes del sector, Binard ha destacat que els europeus consumeixen diàriament una ració de fruita o verdura menys que fa deu anys, i que "els efectes de l'embargament desapareixerien si cada europeu incrementés el seu consum en una ració setmanal".