Recomanacions per a les varietats de blat d'hivern i primavera per a 2014-2015
El DAAM ha publicat la fitxa tècnica número 50, "Varietats de blat d'hivern i primavera. Recomanacions per a la campanya 2014-15". Els resultats dels darrers assaigs de l'IRTA a les zones del litoral de Girona i dels regadius de Lleida mostren un bon comportament productiu i adaptació globals d'ARTUR NICK, ATOMO, ENEAS, MULHACEN, SARINA i TREBUJENA.
Assaig de varietats de blat en sembra d'hivern a Sucs (el Segrià). Campanya 2013-2014. Font: DAAM
La superfície de blat sembrada a Catalunya durant aquesta darrera campanya ha estat de 93.472 hectàrees. La producció de blat de tipus alternatiu en sembres tardanes es concentra en la zona de regadius de Lleida i les comarques més temperades del prelitoral i litoral, sobretot gironí. L’IRTA ha establert dos assaigs per a avaluar el comportament de les noves varietats comercials: un a la Tallada d’Empordà (el Baix Empordà) a la zona litoral de Girona i l’altre a Sucs (el Segrià) als regadius de Lleida.
Els resultats obtinguts en les darreres campanyes mostren les següents característiques per a les varietats estudiades:
- ARTUR NICK: precoç a espigat. Alta resistència a rovell groc i a rovell bru. Sensible a cendrosa.
- ATOMO: molt precoç a espigat. Susceptible a rovell bru i cendrosa, però bastant resistent a rovell groc.
- BADIEL: varietat sense aresta d’espigat molt precoç. Molt sensible a rovells.
- ENEAS: precoç a espigat. Molt resistent a rovell bru i a rovell groc. Pes específic del gra alt. Bona capacitat de fillolament.
- GADES: bastant precoç. Planta de talla baixa. Bastant resistent a rovells. Pes específic bastant alt.
- GAZUL: bastant exigent en condicions de conreu. Cicle precoç. Poc sensible a rovells. Pes del gra alt. Molt bona qualitat farinera.
- MULHACEN: molt resistent a rovell groc tot i que no tant a rovell bru. Pes específic bastant alt. Precoç a maduresa fisiològica.
- NOGAL: varietat semialternativa de cicle mitjà. Bona resistència a rovell bru. Bona capacitat de fillolament.
- ODIEL: cicle precoç. Molt sensible a rovell groc.
- PALESIO: molt susceptible a cendrosa i a rovell bru. Sensible a ajagut. Cicle mitjà.
- SARINA: varietat sense aresta de cicle mitjà. Molt sensible a rovell bru. Bona capacitat de fillolament. Pes específic del gra inferior al de altres varietats.
- TIEPOLO: varietat semialternativa d’espigat molt tardà. Sensible a rovell bru i a rovell groc.
- TREBUJENA: precoç a espigat. Molt resistent a rovell bru, però sensible a rovell groc.
- VALBONA: cicle entre precoç i mitjà. Molt resistent a rovell groc. Molt bona qualitat farinera del gra.
A la Fitxa Tècnica número 50, “Varietats de blat d’hivern i primavera. Recomanacions per a la campanya 2014-15”, trobareu gràfics i informació més detallada.