ENERGIA | 14/11/2014  RuralCat

L'Smart City i el món rural es donen la mà

El 19 de novembre tindrà lloc a Barcelona el 3r Rural Smart Grids en el marc de l'Smart City Expo & World Congress. Un dels seus objectius és debatre al voltant de com assolir un país resilient en matèria energètica.

Congrés Rural Smart Grids

El Congrés Rural Smart Grids celebra enguany la seva tercera edició el proper 19 de novembre en el marc de l’Smart City Expo & World Congress, que es durà a terme a Fira de Barcelona, ubicada a la capital catalana. Sota el títol Smart rural & city: un concepte, dues realitats serà el primer cop que col·laboren els dos esdeveniments i s’abordarà la relació i la interacció entre les dues realitats urbana i rural. Un dels objectius és debatre al voltant de com assolir un país resilient en matèria energètica per la qual cosa cal enllaçar l’entorn rural, generador d’energia, amb l’entorn urbà, principal consumidor, de manera sostenible. Per això, a més, es fa necessari potenciar sinèrgies que donin solucions a problemes comuns, com ara la mobilitat sostenible o el proveïment segur d’energia de manera local. I alhora donar solucions tecnològiques particulars a les realitats de cada àmbit.

El paper de les xarxes elèctriques intel•ligents és clau en el desenvolupament econòmic del món rural a partir de l’economia de proximitat, però també en la millora del benestar dels seus habitants, en el desenvolupament de les smart cities i, alhora, per la consecució d’un sistema energètic català sostenible. “El canvi de model energètic a partir de generació distribuïda amb fonts renovables forma part d’una economia de proximitat i de creació d’ocupació en l’àmbit local sense riscos de deslocalització”, assenyala Verònica Kuchinow presidenta del Comitè organitzador del Rural Smart Grids. Del primer Rural Smart Grids “vam concloure que tant la generació local d’energia com la implantació de xarxes de telecomunicacions són factors claus per al desenvolupament del món rural”, afirma Pep Salas, coordinador del Comitè Tècnic del Rural Smart Grids.

 

El programa del congrés

 

La conferència inaugural del 3r Rural Smart Grids, a càrrec de James Goodman, director del Forum for the Future del Regne Unit, abordarà les especificitats del desenvolupament de la gestió smart a l’àmbit rural respecte de l’urbà, així com les sinèrgies que es poden generar. El Congrés es dividirà en dos blocs: en el primer s’exposaran els diferents models per a la transició energètica i el desenvolupament rural-urbà, i el paper de les xarxes energètiques intel•ligents al món rural, per part de Roberto Bermejo, professor d’Economia Sostenible a Universitat del País Basc (EHU). En aquest apartat, a més, Pascal Hardy, membre de l’Écologie Industrielle Conseil de França, analitzarà els diferents models de negoci en energies renovables i smart grids i la seva viabilitat, amb el rerefons de l’Economia Circular. Aquest és un concepte econòmic, inclòs en el marc del desenvolupament sostenible, que pretén reduir al mínim el consum i la producció de residus però, també, busca la conversió d’aquests darrers en recursos a partir d’una gestió adequada. La implementació de microxarxes de distribució d’energia en un entorn rural, que explicarà Ramon Gallart d’Estabanell Energia, i les potencialitats de les smart grids al Parc Agrari del Baix Llobregat, a càrrec del seu director Raimon Roda, seran els altres dos temes abordats en el primer bloc.

En el segon bloc, es tractaran diferents aspectes de la implantació de les noves tecnologies de la informació i d’infraestructures que permeten el desplegament de les xarxes elèctriques intel•ligents al món rural. També s’abordarà l’extensió de les telecomunicacions, per part de Daniel Barallat Gimeno, M2M Spain Program Sales Manager de Vodafone Global Enterprise. Sobre les smart grids als entorns rurals, en parlarà la product manager d’Abertis Telecom, Rosalba Llorens. A més, es tractarà el cas pràctic de desplegament i gestió de la fibra òptica al municipi de Centelles, a càrrec del seu alcalde, Miquel Arisa Coma. Finalment, Mauricio Ríos, Delegat d’ IBIL a Catalunya explicarà com es pot gestionar la recàrrega del vehicle elèctric perquè aquesta sigui possible en entorns rurals.

En la mateixa jornada Carles Riba Romeva, president del Col•lectiu per un Model Energètic i Social Sostenible (CMES), serà l’encarregat de presentar les conclusions del Congrés.

Congrés Rural Smart Grids
El Congrés Rural Smart Grids proposa un model de generació distribuïda i descentralitzada d’energia a partir de xarxes elèctriques intel•ligents i amb recursos locals i renovables que permeti al nostre país tendir cap a la resiliència energètica. Aquest model afavorirà el dinamisme econòmic i l’ocupació al món rural, al 70% del territori català, i ser un motor de desenvolupament local. El Rural Smart Grids celebra aquest any la seva 3a edició i la dedica a la interrelació i les sinèrgies amb el concepte i els projectes d’Smart City. L’organització del congrés ha estat a càrrec de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), el Col•legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya (COEAC), Localret i la Fundació del Món Rural (FMR). Col•laboren amb el congrés l’Smart City Expo &World Congrés, Abertis, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Congrés d’Energia de Catalunya i la Fira Ecoviure.