PESCA | 17/11/2014  DAAM

Es confirma la presència de peix globus al litoral català

Es tracta d'una espècie verinosa i no apta per al consum. Us oferim més informació i un pòster informatiu on s'especifica què cal fer si es troba un exemplar d'aquesta espècie.

La primera vegada que es va tenir constància de la captura d'aquesta espècie a la costa catalana va ser l'any 2009 a Sant Carles de la Ràpita

La primera vegada que es va tenir constància de la captura d'aquesta espècie a la costa catalana va ser l'any 2009 a Sant Carles de la Ràpita

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de la direcció general de Pesca i Afers Marítims, ha constatat la presència de peix globus al litoral català. Al llarg d'aquest any ja s’han rebut 10 avisos de captures d’aquesta espècie, en concret 1 a Blanes, 1 a Montgat, 2 a Vilanova i la Geltrú, 2 a Cambrils, 1 a l’Hospitalet de l’Infant, 2 a l’Ametlla de Mar i 1 a Coma-ruga.

La primera vegada que el Departament va tenir constància de la captura d’ aquesta espècie a la costa catalana va ser l’any 2009 a Sant Carles de la Ràpita. Del 2009 al 2013 el Departament ha rebut notificacions de captures de 5 exemplars més (2011: 1 a l’Hospitalet de l’Infant; 2012: 1 a l’Ametlla de Mar, 1 a Cambrils i 1 a Blanes; 2013: 1 a Palamós).

El peix globus pertany a la família Tetraodontidae, una espècie pelàgica que es troba entre aigües i viu normalment entre els 10 metres i els 100 metres de profunditat, encara que se’l pot trobar prop dels 500 metres. Presenta una coloració blava grisenca, marronosa o verdosa pel dors i blanca per la part ventral. El ventre està recobert de nombroses petites espines i pot inflar-lo quan se sent en perill de manera que la seva aparença és la d’un peix globus estarrufat per la part inferior. No té escates visibles.

Segons l’Institut Espanyol d'Oceanografia aquesta espècie ha entrat al Mediterrani oriental pel canal de Suez, i s’ha establert i propagat fins a arribar a afectar, fins i tot, poblacions autòctones d’altres espècies i la pesca.

Aquesta espècie és verinosa, ja que conté tetrodotoxina, una toxina que paralitza el sistema nerviós. Per tant, és perillosa si es consumeix. De fet, a les nostres costes s’han trobat dues espècies d’aquesta família, la Lagocephalus lagocephalus i la Sphoeroides pachygaster, ambdues també verinoses i no aptes per al consum.

Davant d’aquesta proliferació, la direcció general de Pesca i Afers Marítims ofereix un pòster informatiu amb fotografies on s’especifica què cal fer quan es troba un exemplar de peix globus i els telèfons on s'ha de trucar per comunicar la seva captura. L’objectiu és evitar que els exemplars capturats entrin a la cadena de comercialització i puguin ser consumits per desconeixement. La comercialització de peixos de la família Tetraodontidae està prohibida.

Al pòster s’explica que, si alguna persona troba un exemplar d’aquesta espècie, l’ha de separar de la resta de captures, guardar-lo en fresc o congelat i trucar a la direcció general de Pesca i Afers Marítims (93.419.35.10) o a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) (977.74.54.27 o 630.59.05.87). Aquesta notificació té un doble objectiu: per una banda, retirar-lo de la xarxa de la comercialització per la perillositat que comporta el seu consum; i de l’altra, poder documentar els moviments d’aquesta espècie a les nostres aigües.

Les Confraries de Pescadors de Catalunya, el sector de les pesca esportiva i recreativa i el Grup de Treball sobre Seguretat del Peix de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) ja han estat informats prèviament.

 

Informació relacionada