Francesc M. Obiol Reverter "El principal avantatge de Fruit.Net és la interrelació de tot el sector productiu agrícola català per estar a l'avantguarda en l'ús de fitosanitaris"
En aquesta entrevista parlem amb Francesc M. Obiol Reverter, director de qualitat de l'Exportadora d'Agris d'Alcanar, SCCL, sobre la incorporació del cultiu de cítrics al programa Fruit.Net, que pretén l'optimització de l'ús de productes fitosanitaris i la minimització de residus en la producció de fruita.
Francesc M. Obiol Reverter és director de qualitat de l'Exportadora d'Agris d'Alcanar, SCCL
Francesc M. Obiol Reverter és enginyer tècnic agrícola i director de qualitat de l’Exportadora d’Agris d’Alcanar, SCCL, cooperativa en la qual treballa des de l’any 2003. Ell ha estat un dels col·laboradors en el programa Fruit.Net en cítrics, des que es va iniciar el 2012.
Quin paper pot jugar el programa Fruit.Net quant a la distribució/comercialització dels cítrics?
Pel que fa als cítrics, a nivell de comercialització no ha aportat tant com a d’altres cultius com la pera, la poma o el préssec. Nosaltres fa anys que treballem amb cadenes europees, per exemple de França, Alemanya o Suïssa, i aquestes tenen uns requeriments exigents quant a fitosanitaris. Per això, ja fa temps que vam fer una aposta molt forta per la reducció de les quantitats i del nombre d’aplicacions, així com per l’homogeneïtzació de productes aplicats entre els diferents socis.
Quan vam començar amb Fruit.Net al 2012 ja estàvem fent només tres o quatre aplicacions de fitosanitaris; fins i tot en les taronges només en fèiem una o dues... Reduir més no és impossible, però sí molt complicat. Per tant, la política d’optimització de l'ús de fitosanitaris i minimització de residus en la producció de fruita ja la teníem, per exigències i no poques, de cadenes com Edeka, Aldi, Lidl o Migros... És una manera de treballar imprescindible perquè més del 90% de la nostra producció se’n va a aquests mercats o a l’Europa de l’Est. En el tema dels fitosanitaris no tenim res a guanyar, però sí molt a perdre si hi ha incompliments, ja siguin puntuals o reiterats.
Com valora l’experiència del programa Fruit.Net pel que fa a la gestió de plagues al cultiu?
L’experiència ha estat positiva, especialment pel que fa a la coneixença de productes nous. Un bon exemple n’és el Movento, l’espirotetramat. Ens va aportar una solució per al poll roig, una plaga que feia temps que hi era a la Comunitat Valenciana però que a nosaltres no ens va arribar amb força fins fa uns dos anys. La seva lluita amb els productes tradicionals que teníem disponibles, el clorpirifòs i el piriproxifèn, no tenia una bona efectivitat i havíem de realitzar un mínim de dues aplicacions. Tot i haver provat el producte l’any 2013 amb uns resultats molt bons, participar en els assajos de Fruit.Net ens va donar més força per a escollir-lo com a principal opció de lluita. Gràcies al nou producte hem reduït els tractaments per al control d’aquesta plaga de dos a un.
“Fruit.Net ens serveix com a font de transferència de coneixements i
de suport en la presa de decisions”
Pensa que el programa Fruit.Net és una eina interessant davant dels reptes que representa la nova legislació fitosanitària d’ús sostenible de productes fitosanitaris?
Sí, sens dubte. Fa onze anys, quan vaig entrar a treballar a la cooperativa, gairebé no se’n parlava dels fitosanitaris i ara és la peça angular. Com he dit abans, no hi ha res a guanyar i tot a perdre. Així doncs, s’ha d’estar al capdavant en tot allò referent a aquests temes, no només per a complir amb la legalitat, sinó també com a publicitat per a l’empresa, factor important per a la competitivitat, i per reduir els costos als socis productors.
Fruit.Net representa una oportunitat més per estar al dia en aquests canvis i tendències i, sobretot, un suport important a l’hora de prendre decisions. No és el mateix decidir en base a una opinió personal que sabent els resultats d’assajos fets a Girona o Lleida. A les reunions de Fruit.Net es comparteix aquesta mena d’informació. Potser no són les mateixes plagues, però sí que en tenim informació vàlida, ja que són individus dels mateixos ordres taxonòmics.
Nosaltres ja portàvem molt limitat el tema d’ús de fitosanitaris i Fruit.Net ens serveix com a font de transferència de coneixements i de suport en la presa de decisions. En aquest aspecte, és una manera de treballar que ens interessa i beneficia molt.
Davant de la bona resposta que ha tingut aquesta iniciativa per part del sector, pensa que contribuirà a enfortir més els nexes dins del sector amb altres entitats, com l’administració i centres de recerca?
Sí. Nosaltres fa anys que treballem amb l’IRTA i el DAAM o que rebem informació del Comité de Gestió dels Cítrics... Fruit.Net és una evolució més d’aquesta col·laboració, i per tant un factor de consolidació de la interacció público-privada.
Quins són els avantatges que aporta participar en el programa Fruit.Net?
Comercialment, tot el que sigui per a “vestir” millor el producte és benvingut. En l’àmbit de la recerca i la informació sobre les noves plagues o nous productes que puguin aparèixer és molt profitós, però sens dubte, el principal avantatge és la relació que es genera amb altres empreses. El fet de poder-nos asseure amb diferents productors, no només de cítrics sinó d’altres sectors, com la fruita dolça, és molt positiu. Així, pots veure els productes que ells tenen autoritzats i que no ho estan en el nostre producte, i a l’inrevés; si per exemple primer es fa un assaig per a la fruita dolça, després quan arriba l’autorització per als cítrics ja estem situats respecte als resultats que en podem esperar.
En definitiva, per a nosaltres el principal avantatge de Fruit.Net és la interrelació de tot el sector productiu agrícola català per estar a l’avantguarda en l’ús de fitosanitaris i reduir al mínim imprescindible la seva aplicació.