TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 07/10/2020  Ruralcat

S’inauguren les Jornades telemàtiques “Viure a Rural” en el marc del projecte de cooperació Leader Odisseu

L’objectiu principal del projecte Odisseu és el de fomentar el retorn i la inserció laboral de joves al medi rural.

Poble rural

A les jornades es començaran a preparar propostes per a l’elaboració d’un decàleg del repoblament a Catalunya

Demà 8 d’octubre a les 9h s’inauguren les Jornades telemàtiques “Viure a Rural” en el marc del Projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural. Es tracta d’un projecte coordinat pe Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya, impulsat pel DARP, des de l’any 2012, i per la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració d’ARCA i la xarxa catalana de grups Leader, que té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.

Els propers dia 8 i 15 d’octubre tindran lloc les primeres jornades telemàtiques de Viure a Rural on es parlarà sobre com es poden fer polítiques efectives de repoblament des del món rural. Aquestes jornades estan adreçades a càrrecs electes d’administracions locals, tècnics d’administració pública, tècnics grups d’acció local Leader, associacions municipalistes, universitats, consultories associacions, col·lectius o xarxes que treballin al món rural. Entre tots els implicats es buscarà detallar en què consisteixen les polítiques de repoblament i quines són les eines necessàries per poder-les aplicar als territoris rurals de Catalunya.

Demà és comptarà amb la presència de Jean-Yves Pineau, membre de Les Lócalos i ex-director del col·lectiu Ville-campagne i Sylvain Lhuillier, tècnic de projectes PETR Sud Cevennes. Amb ells s’abordaran els interessos, la problemàtica i els principals desafiaments de les polítiques d’acollida i repassaran exemples territorials per valorar quines eines, accions i procediments s’han de tenir en compte per implantar aquestes polítiques. A partir d’aquí es començarà a preparar propostes per a l’elaboració d’un decàleg del repoblament a Catalunya.

El dia 15 es presentaran els grups Leader com antenes d’acollida al món rural i es parlarà sobre l’agenda rural catalana. Per altra banda hi haurà una taula d’experiències per conèixer iniciatives innovadores en l’àmbit del repoblament i la dinamització local:  Pueblos Vivos de Aragón, Rural Citizien 2030, Arrelament al territori (ACM), Ajuntaments de Prat de Compte, Penelles, Sant Joan de les Abadesses i Lles de Cerdanya. En aquesta taula també es comptarà amb l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran on es parlarà sobre l’accés a l’habitatge. Per concloure les jornades es presentarà el decàleg per al repoblament a Catalunya i presentació del projecte Viure a rural.

Aquestes jornades estan organitzades pel Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya amb el suport dels Grups Leader de Catalunya, el Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació, el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i l’ Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya en col·laboració amb l’ Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, la Diputació de Lleida i el CEDER Somontano.

Font: DARP

Informació relacionada