TRANSFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 07/10/2020  Ruralcat

S’inauguren les Jornades telemàtiques “Viure a Rural” en el marc del projecte de cooperació Leader Odisseu

L’objectiu principal del projecte Odisseu és el de fomentar el retorn i la inserció laboral de joves al medi rural.

Poble rural

A les jornades es començaran a preparar propostes per a l’elaboració d’un decàleg del repoblament a Catalunya

Demà 8 d’octubre a les 9h s’inauguren les Jornades telemàtiques “Viure a Rural” en el marc del Projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural. Es tracta d’un projecte coordinat pe Consorci GAL Alt Urgell – Cerdanya, impulsat pel DARP, des de l’any 2012, i per la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració d’ARCA i la xarxa catalana de grups Leader, que té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.

Els propers dia 8 i 15 d’octubre tindran lloc les primeres jornades telemàtiques de Viure a Rural on es parlarà sobre com es poden fer polítiques efectives de repoblament des del món rural. Aquestes jornades estan adreçades a càrrecs electes d’administracions locals, tècnics d’administració pública, tècnics grups d’acció local Leader, associacions municipalistes, universitats, consultories associacions, col·lectius o xarxes que treballin al món rural. Entre tots els implicats es buscarà detallar en què consisteixen les polítiques de repoblament i quines són les eines necessàries per poder-les aplicar als territoris rurals de Catalunya.

Demà és comptarà amb la presència de Jean-Yves Pineau, membre de Les Lócalos i ex-director del col·lectiu Ville-campagne i Sylvain Lhuillier, tècnic de projectes PETR Sud Cevennes. Amb ells s’abordaran els interessos, la problemàtica i els principals desafiaments de les polítiques d’acollida i repassaran exemples territorials per valorar quines eines, accions i procediments s’han de tenir en compte per implantar aquestes polítiques. A partir d’aquí es començarà a preparar propostes per a l’elaboració d’un decàleg del repoblament a Catalunya.

El dia 15 es presentaran els grups Leader com antenes d’acollida al món rural i es parlarà sobre l’agenda rural catalana. Per altra banda hi haurà una taula d’experiències per conèixer iniciatives innovadores en l’àmbit del repoblament i la dinamització local:  Pueblos Vivos de Aragón, Rural Citizien 2030, Arrelament al territori (ACM), Ajuntaments de Prat de Compte, Penelles, Sant Joan de les Abadesses i Lles de Cerdanya. En aquesta taula també es comptarà amb l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran on es parlarà sobre l’accés a l’habitatge. Per concloure les jornades es presentarà el decàleg per al repoblament a Catalunya i presentació del projecte Viure a rural.

Aquestes jornades estan organitzades pel Consorci GAL Alt Urgell - Cerdanya amb el suport dels Grups Leader de Catalunya, el Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Alimentació, el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i l’ Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya en col·laboració amb l’ Associació Catalana de Municipis, l’Associació de Micropobles de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran, la Diputació de Lleida i el CEDER Somontano.

Font: DARP

Informació relacionada

El més llegit

Es convoquen els ajuts destinats al desenvolupament local en l'àmbit territorial Leader per al 2020

L’Oficina virtual de l’Oli publica les primeres fitxes de l’evolució de maduració de les olives de l’actual campanya

Jornades tècniques en línia del 19 al 25 d’octubre