R+D | 27/11/2014  Ainia/Ruralcat

Presenten el primer PBS de fonts 100% renovables

S'ha presentat a Barcelona el primer PBS fet 100% amb fonts renovables (carbohidrats), que s'utilitzarà en envasos intel·ligents, biodegradables i compostables per a aliments. Fins ara, en la elaboració d'aquest tipus de material sempre s'utilitzaven fonts fòssils (petroli).

Font: Ainia

Font: Ainia

Durant més de dos anys, 18 socis (empreses, centres de recerca i universitats) de sis països europeus han treballat en el projecte europeu d’investigació Succipack, que ha aconseguit el primer biolplàstic PBS elaborat 100% amb fonts renovables.

Fins ara, el PBS només s'obtenia de fonts fòssils (petroli). Aquest nou PBS és biodegradable i procedeix totalment de carbohidrats de diverses fonts orgàniques. Aquest material s'ha obtingut per fermentació bacteriana a partir d'àcid succínic i 1,4 butanodiol.

Amb el nou bioplàstic ja s'han elaborat els primers prototips d'envasos intel·ligents, biodegradables i compostables per a hamburgueses, verdures, formatges, peix fumat, carns i fruita seca...

El PBS (succinat polibutilén) és un material amb importants prestacions per l'elaboració d'envasos biodegradables i compostables, mantenint a la vegada les propietats necessàries per la seguretat i la conservació dels aliments. És versàtil i s’adapta bé a diferents processos de transformació, sense haver de modificar les línies de producció dels fabricants d’envasos i de les empreses agroalimentàries.

El principal objectiu de Succipack ha estat aconseguir aquests prototips d'envasos més sostenibles, intel·ligents, biodegradables i compostables. S’ha aconseguit que tinguin propietats intel·ligents orientades a informar del procés de biodegradació de l'envàs. També s'ha analitzat el cicle de vida del material, estudiat tant la part de sostenibilitat mediambiental com la viabilitat econòmica per a la seva fabricació i aplicació en la fabricació d'envasos a escala industrial, donant un pas significatiu per a una posterior implantació industrial i ús en les PIMES europees.

 

Informació relacionada