Transgènics | 19/04/2004  Ruralcat

COAG considera insuficient la nova normativa d'etiquetat d'aliments amb OGM

La Coordinadora d'organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) ha assegurat que considera "insuficient" la normativa europea d'etiquetat d'aliments que continguin organismes modificats genèticament.

En un comunicat, l¿organització agrària va expressar les seves reserves en relació a l'entrada en vigor de la nova normativa europea en matèria d'etiquetat d'aliments genèticament modificats i que obliga a etiquetar els aliments que continguin un 0¿9 per cent o més d¿elements genèticament modificats. Va detallar que el llindar del 0,9 per cent és fruit de la negociació amb els sectors productius que manifesten que no tenen mitjans de garantir que els seus productes estan lliures de transgènics al 100 per cent, tot i que remarca que la tecnologia permet detectar contaminació de fins a un 0'1 per cent. En relació a les deficiències d'questa normativa, COAG apunta que no tots els productes d'alimentació tenen l'obligació d'etiquetar. Va explicar que en aliments com la carn o la llet "no hi ha forma de saber si contenen o no elements genèticament modificats, ja que, segons la norma, els components transgènics del pinso -que sí ha de mostrar la quantitat d'OGM de la seva compossició- no persisteixen ni a la carn ni a la llet de l'animal i per tant, no arriben al consumidor final. Aquest etiquetat respòn al concepte de "traçabilitat" que s'indica quan l'agricultor ha d'informar al fabricar sobre l'origen i tipologia de les llavors que ha cultivat. En aquest sentit, COAG insisteix en que s'estableixin més controls que assegurin que les mesures de traçabilitat s'han aplicat correctament des de l'origen fins al final.

Informació relacionada