TRANSGÈNICS | 18/04/2004  Ruralcat

La UE aprova la nova normativa d¿etiquetat i seguiment dels aliments amb OGM

Tots els aliments que provinguin d¿organismes modificats genèticament (OGM) hauran d¿indicar-ho a la seva etiqueta. El nou sistema d¿etiquetat i seguiment aprovat per la UE el passat 18 d¿abril ha entrat en vigor sense que els Estats membres hagin arribat a un acord per acabar amb la moratòria a aquests productes.

La normativa obliga a les empreses alimentàries i de pinsos a etiquetar tots els productes que continguin més d¿un 0¿9% d¿organismes modificats genèticament amb la indicació ¿aquest producte conté OGM¿ o ¿ha estat obtingut amb...OGM¿. Un percentatge de quota que, segons ha anunciat el cap de l¿Agència Espanyola de Seguretat Alimentària, José Ignacio Arranz, de segur seguirà baixant. Els productes de segona o tercera generació, com la carn, llet o ous que provinguin de d¿animals que ha ingerit aliments o medicaments amb OGM, estaran exempts de portar targetes que ho especifiquin. La nova reglamentació també inclou un seguiment dels OGM al llarg de totes les fases de la cadena alimentària, com producció, venda al majorista i al consumidor. En aquest sentit, les empreses hauran de lliurar les dades sobre els OGM al següent esglaó de la cadena per tal de controlar el seu historial. S¿ha acordat que les operacions d¿identificació es duran a terme a l¿Agència de Europea de Seguretat Alimentària, on es crearà un registre comunitari. UE, transgènics i la moratòria de facto
Amb l¿entrada en vigor, el 18 de novembre de 2003, de la nova reglamentació sobre transgènics aprovada per la UE, la Comissió Europea i diversos països, entre d¿altres Espanya, confiaven en que s¿havia posat la primera pedra per acabar amb la paralització, des de 1998, de les autoritzacions de nous OGM causada per la negativa d¿alguns països a comercialitzar-los al seu territori: l¿anomenada moratòria de facto. A finals de gener, la CE va proposar al Consell de Ministres de la UE que s¿autoritzés la comercialització del blat de moro transgènic de la varietat ¿bt 11¿. Amb aquesta iniciativa es pretenia accelerar la fi de la moratòria. Els Quinze tenien tres mesos per tal de pronunciar-se. Un termini que acaba a finals d¿aquest mes. Si, com es preveu, finalment no hi ha acord, la Comissió Europea podria aprovar, de manera unilateral, el primer permís per a un OGM en els últims sis anys.