Les microones eliminen el fong Monilinia als préssecs
Un grup de recerca de Patologia de Postcollita de l'IRTA, en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Lleida, han demostrat que préssecs infectats amb el fong Monilinia no es podreixen si són tractats amb microones.
Els préssecs infectats amb el fong Monilinia no es podreixen si són tractats amb microones. Font: IRTA
En aquesta investigació, dirigida pel Dr. Josep Usall, s'ha utilitzat la tecnologia de microones per escalfar préssecs submergits en aigua durant menys d'un minut i en continu, fins a aconseguir eliminar el fong i sense produir cap mal a la fruita.
Part de la investigació s'ha dut a terme a l'IRTA de Monells (Girona), on l'IRTA disposa d'un microones industrial amb el qual s’ha pogut dur a terme la investigació per comprovar la validesa del plantejament.
"Sabíem que aquest microorganisme és sensible a la temperatura. Si el préssec ve ja infectat del camp i arriba a la central de fruita i no està encara podrit, ho estarà en quatre dies. Però si el passes per aquest tractament de calor, no es podreix i el procés no resulta agressiu per la fruita ", destaca Usall. Tanmateix va apuntar que s'aplica la tecnologia de microones amb la fruita submergida en aigua perquè el seu efecte sigui més ràpid i s’evitin possibles danys a la fruita.
Per realitzar aquesta investigació que ha suposat un treball de més de tres anys d'assajos, es van obtenir fons de la Universitat de Lleida i del Ministeri d'Economia i Competitivitat. Tanmateix, amb el suport del Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya van poder realitzar el disseny del prototip especial de microones per a aquest fi i que, de moment, només és virtual. La següent fase del projecte és, precisament, construir aquest prototip amb l'objectiu de comercialitzar-lo i que les centrals de fruita el puguin incorporar a la seva línia de classificació.