OLIVERERS | 14/04/2004  Ruralcat

JARC reclamarà amb noves mobilitzacions el pagament dels ajuts a les oliveres d¿una sola vegada

Tot i el calendari de pagaments consensuat el passat dia 13 a la Taula de Foment i Modernització Agrària i Rural, l'organització agrària Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha convocat per a dissabte vinent, dia 17, talls de trànsit a diverses carreteres de Lleida. JARC protestarà pel retard de les indemnitzacions per les gelades de 2001 i per demanar que els ajuts previstos per al primer any del Pla de Recuperació es facin en un pagament únic i no per terminis.

El DARP, que s¿ha compromès a fer efectiu el pagament dels ajuts entre els mesos de maig i juny, ja va anunciar durant la reunió de la Taula de Foment i Modernització Agrària i Rural que habilitarà un crèdit extraordinari que permeti fer front al pagament de les ajudes d¿una sola vegada, és a dir, en un pagament únic. No obstant això, el responsable de Taules Sectorials del DARP, Josep Presseguer, va dir que això "dependrà de les disponibilitats pressupostàries del govern català". JARC també demanarà que els pressupostos de l'administració agrària catalana per al 2004 contemplin una partida per a fer efectius els pagaments del segon any. El responsable de la sectorial de l'oli de JARC, Josep Maria Jové, ha anunciat que "tal com vam dir en l'última manifestació a Lleida seguirem amb mobilitzacions, perquè és l'única forma que tenim de protestar i pressionar". Els talls de trànsit estan previstos entre les 9:00 i les 14:00 hores a les carreteres que creuen els termes municipals de Maials, Vinaixa i Les Borges Blanques. Unió de Pagesos, en desacord amb les protestes de JARC
El sindicat agrari català Unió de Pagesos ha manifestat el seu desacord amb els actes de protesta convocats per JARC per aquest cap de setmana ja que, segons ha declarat el dirigente d'UP Josep Puigpelat, "no té cap sentit convocar mobilitzacions dos dies després d'acordar el calendari de liquidacions amb la Generalitat". A més a més, UP ha acusat a JARC d'"encobrir a agricultors que es volen acollir al pla d'ajuts a les oliveres però que en el moment de les gelades de 2001 tenien les finques abandonades", segons Puigpelat.