REG | 23/10/2020  Ruralcat

Inversió de 1.350 milions d’euros per al projecte de modernització del reg dels Canals d'Urgell

Aquest projecte preveu modernitzar el sistema hidràulic amb la construcció d’una nova xarxa de reg a pressió més eficient.

Canal d'Urgell

Canal d'Urgell

El Govern ha presentat el projecte de modernització del reg dels Canals d’Urgell, que forma part dels projectes transformadors del Departament d’Agricultura, dotats amb més de 3.000 milions d’euros, per a transformar en els propers anys el món rural i el sector agroalimentari, inclosos dins del Pla de reactivació econòmica i protecció social.

L’import total previst d’inversió en la modernització dels Canals d’Urgell, incloent el reg en parcel·la, se situa al voltant de 1.350 milions d’euros. El Departament d’Agricultura ja té en marxa els primers quatre projectes, la redacció dels quals acabarà a finals de 2021, que permetran iniciar les obres en 10.000 hectàrees, amb una inversió de 110 milions d’euros. Aquest projecte preveu modernitzar el sistema hidràulic amb la construcció d’una nova xarxa de reg a pressió més eficient.

Les actuacions en matèria de regadius incloses en el Pla de reactivació econòmica i protecció social consisteixen en la modernització dels regs per tal de permetre un ús més eficient de l’aigua, adaptar els cultius al canvi climàtic i millorar les condicions socioeconòmiques a les explotacions. A banda de la modernització dels Canals d’Urgell, també abasten la de regadius de conques internes, el regadiu de Tremp, del Canal de Pinyana, i la del Canal d’Aragó i Catalunya, amb un pressupost de 692,5 milions d’euros en el període 2021-2025, i 692,5 milions d’euros més entre 2026 i 2032.

Aquests projectes s’inclouen dins del pla de 3.000 milions d’euros per a impulsar la bioeconomia i transformar en els pròxims anys el sector agroalimentari, forestal i marítim. Es tracta de 10 projectes transformadors que donen resposta a les demandes de la societat i als reptes identificats en les agendes globals i europees a per poder garantir la qualitat de vida de la ciutadania inclosos en aquest Pla. El gruix dels 10 projectes s’executarà abans de l’any 2025, amb un import previst de 2.207 milions d’euros i la resta de la inversió és prevista fins a l’any 2032.

Per a més informació sobre la modernització dels Canals d’Urgell: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/desenvolupament-rural/infraestructures-agraries/dar_regadius/actuacions/millores-regadius-existents

Font: DARP