SMS | 11/03/2004  Ruralcat

Avisos fitosanitaris per SMS i correu electrònic

Les Estacions d'Avisos del Servei de Sanitat Vegetal, amb el suport de RuralCat, et facilitem l¿accés als avisos fitosanitaris més recents mitjançant el mòbil. Aquesta és una iniciativa gratuïta que facilita que els usuaris inscrits puguin rebre els avisos de més d¿un cultiu i comarca.

El mòbil i les estacions d'avisos

La difusió dels avisos fitosanitaris, generats des de les Estacions d¿Avisos (EA) del Servei de Sanitat Vegetal (SSV), ha experimentat al llarg dels anys una evolució constant i creixent. En aquest sentit, les Tecnologies de la Informació i de la Comunicació (TIC) hi jugen un paper primordial, establint d¿una banda nous canals de difusió (contestadors, Internet,...) i, d¿un altra, escurçant al màxim el temps de reacció dels receptors finals: els agricultors. Fruit de la tendència en l¿àmbit de la Societat de la Informació d¿oferir als ciutadans allò que els interessa a qualsevol hora i des de qualsevol lloc (els anomenats Located Based Services), el DAR disposa des del portal RuralCat de dos serveis amb la col·laboració del SSV i del Servei Meteorològic de Catalunya (METEOCAT), respectivament. Es tracta de l¿enviament d'avisos fitosanitaris i de baixes temperatures per mitjà de missatges a mòbils (SMS) i de correus electrònics. La informació d'quests serveis s¿envia als inscrits a RuralCat que s'hi hagin subscrit mitjançant els formularis del Servei SMS del portal.

Avisos per fruita de llavor, vinya i arròs

La difusió dels avisos fitosanitaris de les EA es centra en tres sectors productius (fruita, vinya i arròs) i tres malalties: motejat de la pomera (Venturia inaequalis) i de la perera (Venturia pyrina), míldiu de la vinya (Plasmopara viticola) i malalties fúngiques de l'arròs (Pyricularia grisea i Bipolaris oryzae (B. de H.) Shoemaker). Aquest sistema de difusió s¿activa a petició de l¿EA emissora quan consideri que, per la importància de l¿avís, cal realitzar una difusió addicional.

Relació de cultius i comarques assignats a les Estacions d¿Avisos (EA) del Servei de Sanitat Vegetal
Estacions d'avisos Comarques assignades Cultius sobre els que emet avisos*
Vilafranca del Penedès Alt i Baix Penedès, Garraf, Anoia, Bages i Baix Llobregat Vinya, fruiters i olivera
Tarragona Tarragonès, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat Avellaner, vinya, fruiters, olivera, hortícoles i cítrics
Tortosa Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d'Ebre Arròs, cítrics, olivera, fruiters i hortícoles
Móra la Nova Terra Alta i Ribera d¿Ebre Fruiters, ametller, vinya i olivera
Lleida Segrià, Garrigues, Urgell, Noguera, Pla d¿Urgell i Segarra Fruiters, cereals i alfals
Girona (Castelló d¿Empúries) Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Pla de l¿Estany, Gironès, La Selva i Ripollès Vinya, olivera i cereals
La Tallada d'Empordà Alt Empordà, Baix Empordà, Pla de l¿estany, Gironès i La Selva Fruiters
* En negreta els cultius dels quals es realitzarà una major difusió en forma d¿enviament de SMS i de correus electrònics, en el cas que es produeixi un avís urgent.

De què informa l¿avís?

De la necessitat de consultar la secció d¿avisos fitosanitaris a RuralCat, o de trucar al contestador de l¿Estació d¿Avisos corresponent, donada la existència d¿un avís fitosanitari d¿especial importància atesa la rellevància de la malaltia i la necessitat d¿efectuar una mesura de prevenció o de control.

Què diu l¿avís per SMS?

  • "Nou avís de motejat Estació d¿Avisos (la que hagi originat l¿avís). Consulta RuralCat. CAT 365"

 

  • "Nou avís de míldiu Estació d¿Avisos (la que hagi originat l¿avís). Consulta RuralCat. CAT 365"

 

  • "Nou avís de malalties fúngiques Estació d¿Avisos (la que hagi originat l¿avís). Consulta RuralCat. CAT 365"

 

Què diu l¿avís per correu electrònic?

El correu electrònic reprodueix el missatge enviat per SMS i al cos del correu consta el contingut de l¿avís fitosanitari emès per l¿EA corresponent.

Quan rebré aquests avisos?

El servei s¿activa sempre que els responsables de les Estacions d¿Avisos consideren necessari fer una difusió addicional de l¿avís, tenint en compte la necessitat d¿efectuar una acció de prevenció o control el més aviat possible. Per tant, els avisos enviats per SMS i correu electrònic s¿envien de dilluns a divendres feiners.

Què he de fer per gaudir d¿aquest servei?

Primer de tot, estar inscrit a RuralCat i, en el cas que ja en siguis usuari, subscriure't mitjançant l'opció Avisos fitosanitaris del Servei SMS que trobaràs a la intranet. Pots rebre fins a dos avisos fitosanitaris, de les estacions i cultius que triïs a les llistes disponibles, i pots triar si vols rebre avisos SMS, de correu electrònic o ambdós. En el cas que ja en siguis usuari i vulguis comprovar o modificar les teves dades , ho pots fer molt fàcilment seguint els passos següents:

  • Accedir a la Intranet introduint el teu nom d¿usuari i la clau que se¿t va proporcionar en inscriure't o la que tu hagis escollit. Si no recordes la clau, fes servir l'opció Has oblidat la teva clau?. Si no t'en surts, envia un correu electrònic a: redaccio@ruralcat.net, on t'en proporcionarem una de nova.


  • Un cop a la Intranet, accedir al Servei SMS mitjançant l'enllaç d'Eines i serveis.


  • Un cop a Servei SMS, pots comprovar i modificar les teves dades (número de mòbil i correu electrònic).