INNOVACIÓ | 16/12/2014  RuralCat

Entrega dels premis PITA 2014 i RuralApps

Ahir el DAAM va celebrar el lliurament d'aquests premis dedicats a la innovació i la recerca. A la cerimònia van explicar les seves experiències els autèntics protagonistes, els representants d'Esteban Espuña, Deltacactus, Cervesa Sant Jordi (premiats amb els PITA) i Menuterraneus plans&save i Animalesweb (guardonats amb els RuralApps).

Els guanyadors del Premi PITA i el Premi RuralApps 2014, amb Josep Maria Pelegrí i Jaume Sió. Font: DAAM

Els guanyadors del Premi PITA i el Premi RuralApps 2014, amb Josep Maria Pelegrí i Jaume Sió. Font: DAAM

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha lliurat els Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) i RuralApps, en l’edició de 2014. L’objectiu de la cerimònia era donar major solemnitat al reconeixement de l’esforç de les persones que, amb la il·lusió d’emprendre i innovar, han introduït elements tecnològics innovadors amb resultats beneficiosos per a l’economia, la competitivitat, la qualitat, la seguretat, la traçabilitat o la sostenibilitat de la seva producció o serveis.

Val a dir que aquest any ha estat el primer del Premi RuralApps, que vol reconèixer els innovadors del sector de les TIC que desenvolupen aplicacions que aporten solucions tecnològiques a la ciutadania o als professionals dels sectors agrari, alimentari i rural.

 

El guanyadors dels PITA

 

Esteban Espuña, SA, Olot (Garrotxa-Girona) va ser el premiat en la categoria d’agroindustria per l’elaboració de xarcuteria per al món dels snacks oferint la possibilitat de consumir embotits tradicionals d'una manera pràctica, en qualsevol lloc o moment, gràcies a la seva conservació fora de fred mitjançant la curació dels productes fins que tenen una Activitat Aigua baixa.

Xavier Espuña va recollir el guardó, tot fent referència a totes les persones de l’empresa que han fet possible aquesta innovació i agraint el seu esforç i la feina feta en equip.

En la modalitat empresa agrària el guanyador fou Deltacactus, SL, Amposta (Montsià - les Terres de l'Ebre) per la implantació en el sistema productiu de les plantes CAM de sensors de llum que permeten conèixer quan les plantes han fotosintetitzat l’àcid màlic, de manera que s'eviten danys irreversibles a les plantes en la seva manipulació.

Christian Jachertz va explicar com l’empresa ha crescut gràcies a l’exigència d’un bon nivell tècnic i va destacar la importància del compromís de l’administració i del sector per continuar innovant més i millor.


Joel Peris Sánchez i Raquel Clavell, de Cervesa Sant Jordi, Cardedeu (Vallès Oriental- Barcelona) van rebre el guardó de la modalitat Jove Emprenedor Innovador per l’elaboració de cervesa artesana en el marc d’un projecte de recuperació d’un magatzem industrial modernista, Cal Peó, dedicat en els seus orígens a comerciar amb gra, pinsos i farines, seu de la marca Cervesa Sant Jordi.

La parella va agrair especialment el recolzament de la seva família en un projecte que va començar sent una afició i ara és una manera de viure i treballar.

 

Guanyadors del Premi RuralApps

 

Enguany, s’han sumat als PITA uns nous premis, els RuralApps, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament d'aplicacions mòbils (app) en el marc del sector agrari, alimentari o rural. En aquesta primera edició, s’han presentat un total de 30 candidatures. Les premiades són:

En la modalitat RuralApps-ciutadania, l’app destinada a oferir solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania i que facilitin l’accés a la informació en l’àmbit agrari, alimentari i/o rural, a Menuterraneus plan&save, SL, de Barcelona, per l’app Menuterraneus, una aplicació que genera un menú setmanal sa i equilibrat, basat en els principis de la dieta mediterrània.

En la modalitat RuralApps-professional del sector, l’app destinada a oferir solucions tecnològiques innovadores als/a les professionals dels sectors agrari, alimentari i rural que millorin els processos de producció i de gestió, l'eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat, tant en l’àmbit de l’empresa com en el personal, des del procés de producció del producte fins a la comercialització, a Animalesweb, SL, de Sant Cugat del Vallès, per l’app Ediagnostico, una aplicació tipus guia, d’ús orientatiu, per diagnosticar malalties del porcí, d’acord amb l’edat de l’animal i els símptomes més rellevants, que mostra les possibles malalties que puguin causar-los i la seva descripció.

  

Llibrets i vídeos


Si voleu conèixer millor els guanyadors però també els finalistes. Us facilitem els enllaços del Llibret del Premi PITA 2014 i del Llibret Premi Ruralapps.

També podeu veure aquests interessants vídeos sobre els guanyadors, Menuterraneus i Ediagnostico, i finalistes dels Premis RuralApps, Agroptima (Agroptima) i EcoLugares (EcoLugares)